Kişi marka yaratma süreci ve Türkiye’deki tiyatro sanatçılarına yönelik bir pilot çalışma - Ergil, Nedim (My University, 2010)
Marka, Kişi Marka, Tiyatro Sanatçıları, Odak Grup ÖZET KİŞİ MARKA YARATMA SÜRECİ VE TÜRKİYE’DEKİ TİYATRO SANATÇILARINA YÖNELİK BİR PİLOT ÇALIŞMA İnsanların neredeyse 14. yüzyıldan bu yana bildikleri ve geçtiğimiz yüzyılda bugünkü haline getirdikleri markalaşma kavramı ve öğretisi günümüz küreselleşen dünya koşulları içinde rekabetin en üst seviyelere ulaşması sonucunda artık sadece ürünler için değil insanlar için de kullanılması zorunlu bir öğreti haline gelmiştir. Bu koşullar altında 90’lı yılların başında ortaya atılan kişi marka kavramı, markalaşma öğretisinin insanlara uygulanmasıdır. Bu yolla insanların da kendilerini benzersiz birer marka olarak algılaması ve çevrelerine de kendilerini bir marka olarak algılatmasına dair yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışma ile literatürde “kişi markalama” kavramı başlığı altında ele alınan çalışmalar aktarılarak akademik bir gözle harmanlanmış ve ortaya bu yolla koyulan bir model Türkiye’deki tiyatro sanatçılarına uygulanmıştır. Sonuç olarak başarılı kişi marka olarak algılanan tiyatro sanatçılarının güçlü marka bağlantıları, istikrar, tutarlılık, itibar, uzmanlık alanında başarı, topluma faydalı olma, güvenilirlik ve sürekli görünürlük gibi özelliklere sahip olmaları sonucunda bu başarıyı elde ettikleri ortaya çıkmıştır
Keywords: Marka; Tiyatro_Marka; Tiyatro_Türkiye