30 ve 60 günlük yavru Wistar sıçanlarda kindling - GÜLHAN, REZZAN; ONAT, FİLİZ (My University, 2005)
AMAÇ: Kindling; düşük şiddette tekrarlayan elektriksel uyarılar ile ortaya çıkan nöbetlerle karakterize, sekonder jeneralize temporal lob epilepsi modelidir.Yetişkin hayvanlarda art arda, sık aralıklarla verilen elektriksel uyarılar (örn:15–30 dakika), kindling gelişimini yavaşlatmakta ya da durdurmaktadır. Yavru sıçanlarda ise sık aralıklarla verilen elektriksel uyarıların kindling gelişimini sağladığı bildirilmektedir. Bu çalışmada kindling gelişim sürecine yaşın ve uyarı aralığının etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM VE GEREÇLER: Çalışmada 30 ve 60 günlük erkek Wistar sıçanlar kullanılmıştır. Stereotaksik cerrahi yöntemle hayvanların bazolateral amigdalasına tek taraflı bipolar uyarı ve kayıt, kortekse ise kayıt elektrodu yerleştirilmiştir. İki günlük iyileşme döneminden sonra hayvanlar iki gruba ayrılmıştır; birinci grup 90 dakika, ikinci grup ise 20 dakika aralıklarla 2 saniye süre ile 80 Hz,1 ms,400 mikroamper şiddetinde bir akımla uyarılmıştır. Uyarı öncesi ve sonrasında korteks ve amigdaladan elektroanselografi kaydı alınmıştır. Nöbet evresi Racine’in skalasına göre değerlendirilmiştir. Üç kez 5.evre nöbet geçiren hayvanlar “kindled” kabul edilmişlerdir. BULGULAR: : Tekrarlayan elektriksel uyarılar sonrasında 20 ve 90 dakika aralıklarla uyarılan gruplardaki bütün hayvanlar 5.evre nöbet geçirmiş ve “kindled” olmuşlardır. 20 dakika grubunda sıçanların 5.evre nöbet geçirmesi için gerekli olan ortalama uyarı sayısı 15,3 ± 3, 90 dakika grubunda ise 15,2 ± 1,3 olarak saptanmıştır. Gruplar arasında “kindling” gelişim sürecinde istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. Sıçanların 5.evre nöbet geçirdiklerinde, amigdaladan kaydedilen art-deşarj süreleri ise 20 dakika grubunda 27.07 ± 3,7 sn, 90 dakika grubunda 34,52 ± 1,5 sn olarak saptanmıştır. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. SONUÇLAR: : Yavru sıçanlarda 20 ve 90 dakika aralıklarla verilen uyarılar “kindling” oluşturabilmekte, “kindling” evreleme süreci birbirine benzer olmakla beraber art-deşarj süreleri farklılık göstermektedir.