Türkiye'de kamu diplomasisinin uygulanmasına yönelik mekanizmalar Türk dizilerinin Rusya'daki izleyici örneği - Mamedova, Gyunel Namig Kyzy (My University, 2020)
Tez çalışmasının temel amacı, Türkiye’de mevcut iletişim çalışmaları arasında eksikliği hissedilen ülkemizde sınırlı kaynaklara sahip olan kültürlerarası iletişim konusunda literatüre katkıda bulunmaktır. Toplum sürekli bir değişim içerisindedir. Bu değişimde rol oynayan en önemli güçlerden biri de medyadır. Medyanın toplumları etkileme düzeyi aynı olmadığı gibi toplum içerisindeki bireyleri, aile içi ilişkileri etkileme düzeyi de farklılık arz edebilir. Türk televizyon dizileri son yıllarda uluslararası arenada yaratmaya başlamıştır. 5 ile 7 yıl öncesinde, bu sektörün ana alıcıları Asya ve Orta Doğu'daki TV kanalları iken, şimdilerde ise bu fenomenin küreselleştiğinden bahsetmek mümkündür. Bu bağlamda Türk dizileri Rusya’da da popülerlik kazanmaktadır. Bu çalışmada Rusya’da yayınlanan dizilerde en çok hangi temaların popüler olduğu analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlarla da Rus izleyicinin tercihlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada aynı zamanda, Türk dizilerinin Rusya’da yaşayan halkların algıları üzerinde ne şekilde ve hangi yönde etki sağladığı araştırılmıştır. Türk dizilerinin Rusya ve Rus dilli konuşulan ülkelerde yoğun talebin hangi yönde olduğu araştırılmıştır.Rusya’daki izleyiciler arasında en popüler olan diziler de dahil olmak üzere Türk dizileri analiz edilmiştir. Diziler (hikayeleri, görselleri vb.) ve diziler hakkındaki izleyici yorumları analiz edilerek ortalama izleyici portresi oluşturulmuştur. Böylece Rusya'da hangi konuların, tipe göre hangi karakterlerin en çok izlendiği ortaya koyulmuştur. Katılımcıların dizileri izlerken Türk kültürüne ve Türk diline olan ilgi oranı da tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Rusya’da çokça izlenen Türk dizilerinin, Türkiye’nin kamu diplomasisi çalışmalarındaki rolünü araştırmak, bu diziler vasıtasıyla Rusya’da Türkiye algısının nasıl şekil aldığını ve Türk dizilerinin Rusya’daki başarısının sebeplerini ortaya koymaktır.

The main aim of the thesis study is to contribute to the study and study of intercultural communication, which is lacking among the existing communication studies in Turkey, to contribute to the literature on intercultural communication, which has limited resources in our country. In order to be able to examine the relevant concepts and the relationship between these concepts, to determine the limits of the targeted research and to draw the framework of its scope, the determination of reasonable criteria constitutes the main limitations of the study.Society is in constant change. One of the most important forces playing a role in this change is the media. Just as the level of media influence societies is not the same, the level of influence of individuals and family relationships within society may also differ. In recent years, Turkish television series have begun to cover a wide area in the international arena. 5 to 7 years ago, the main buyers of this sector were TV channels in Asia and the Middle East, and now it is possible to mention that this phenomenon has become globalized. In this context, Turkish series are also gaining popularity in Russia. The results were also intended to reveal the preferences of the Russian audience. At the same time, the study investigated how and in what direction Turkish sequences have an effect on the perceptions of peoples living in Russia. It has been investigated, supported by the findings, in which direction the intense demand of Turkish sequences is seen in Russia and Russian-speaking countries.Analysis of Turkish series, including the most popular series among viewers in Russia. Series (stories, visuals, etc.)) and an average viewer portrait was created by analyzing audience comments about the series. In this way, it was revealed which subjects, which characters by type, were most watched in Russia. The rate of interest in Turkish culture and Turkish language was also determined when the participants watched the series. The aim of this study is to investigate the impact of the Turkish series, which is widely watched in Russia, on Turkey's public diplomacy work, to determine how the perception of Turkey is taking shape in Russia through these series and the reasons for the success of the Turkish series in Russia.
Keywords: Dil ve Kültür; Diplomacy; Diplomasi; Dizilerdeki İmaj; Dizilerin Etkililiği; Event of the Series; İmage in the Series; Language and Culture; Motion pictures and television; Rus İzleyici; Russia; Russian Audience; Rusya; Sinema ve televizyon; Television serials; Television viewers; Televizyon dizileri; Televizyon izleyicileri; Turkey; Turkish Television Series; Türk Televizyon Dizileri; Türkiye