Nâib köyü tarihi (15. yüzyıldan 20. yüzyıla) - BOSTAN, MEHMET HANEFİ (Yeditepe Yayınevi, 2022)
Nâib köyü, bugün İzmit ili sınırları dâhilinde bulunan Körfez ilçesinin bir mahallesi olarak görülmektedir. Bu köy XV, XVI, XVII ve XVIII. yüzyıl kayıtlarında yer almamakla birlikte, 1456 yılı tahrir kayıtlarında görülen Elmacık köyünden XIX. yüzyılda ayrılarak oluştuğu, ya da 1530 yılı tahrir kayıtlarında rastlanan Otaç/Onaç köyünün yerini alan bir köy iskân birimi olması muhtemeldir. Bu bilgilerden hareketle XIX. yüzyıldan önceki asırlarda Nâib köyü kayıtları bulunmadığı için bu köyle ilişkilendirdiğimiz Elmacık köyü başta olmak üzere Otaç/Onaç köyüne ait Tahrir Defteri kayıtları değerlendirilecektir. XIX. asırdan itibaren Nâib köyü kayıtlarda yer aldığından bu yüzyıla ait köyle ilgili Nüfus ve Temettuat Defterleri’nde yer alan veriler incelenecektir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Tarih; Yeniçağ Tarihi; Social Sciences and Humanities; History; Modern History; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; TARİH; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; HISTORY; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities