The effect of corporate social responsibility on organizational commitment through burnout : a case in Turkish employees - Yaslan, Yeşim (My University, 2021)
Bu çalışma, kurumsal sosyal sorumluluğun örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini tükenmişlikdeğerleri vasıtasıyla araştırmayı ve ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, 342katılımcıdan oluşan çalışan örneklemi ile nicel bir araştırma ortaya konmuştur. Araştırmanınevreni Türkiye’de farklı sektörlerde görev yapan beyaz yakalı çalışanlardan oluşmaktadır.Duygu Türker’in (2009b) Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Maslach ve Jackson’ın (1981)Maslach Tükenmişlik Envanteri; Meyer ve Allen’in (1991) Örgütsel Bağlılık Ölçeği,kullanılarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir.Yapılan hipotez testlerinin ardından, kurumsal sosyal sorumluluğun çalışanlar alt boyutu ileduygusal ve normatif bağlılık türleri arasında zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Kurumsal sosyalsorumluluğun müşteri alt boyutu ile duygusal bağlılık arasında zayıf negatif ilişkibulunmuşken; devamlılık bağımlılığı arasında zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Kurumsal sosyalsorumluluk ile tükenmişlik arasında zayıf negatif ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, duygusaltükenme ile duygusal bağımlılık arasında zayıf negatif ilişki ortaya konmuşken; kişisel başarıhissinde azalma ile devam bağlılığı arasında zayıf negatif ilişki bulunmuştur. Normatif bağlılıkile duygusal tükenme ve kişisel başarı hissinde azalma arasında zayıf negatif ilişki bulunmuşturbuna ek olarak duyarsızlaşma ile zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Son olarak, katılımcılarıntükenmişlik düzeyinin kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve organizasyon bağlılığı arasındakiilişkide kısmi aracı rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir.

This study searches for explore and measure the influence of corporate social responsibility onorganizational commitment through burnout. Regarding this purpose, quantitative research wasperformed with 342 employee respondents. The population of present research is white-collaremployees who worked in distinct sectors in Turkey.Three survey instruments were used; Duygu Turker’s (2009b) Corporate Social ResponsibilityScale; Maslach and Jackson’s (1981) Maslach Burnout Inventory; Meyer and Allen’s (1991)Organizational Commitment Scale in order to examine the relationship among three variables.After hypothesis testing, there is a weak positive association was found among CSR toemployees of CSR scale together with affective and normative commitment. There is a weaknegative association was detected among CSR to customers of CSR scale and affectivecommitment whereas there is a weak positive association was obtained with continuancecommitment. A weak negative association was obtained among CSR and burnout. Further, aweak negative association was revealed among emotional exhaustion and affectivecommitment whereas a weak negative association was obtained among reduced personalaccomplishment and continuance commitment. There is a weak negative association was foundamong normative commitment and emotional exhaustion also reduced personalaccomplishment in addition to that there is weak positive relationship was revealed withdepersonalization. Lastly, it was detected that respondents’ burnout level had a partiallymediating role on the association among corporate social responsibility perception andorganizational commitment.
Keywords: Burnout; Business; İşletme; Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık Corporate Social Responsibility; Tükenmişlik