Protective role of white cabbage extract against amiodarone-induced lung damage in rats - AK, ESİN (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada amiodaron’un sebep olduğu akciğer hasarında beyaz lahananın koruyucu etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, sıçanlar 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grup: dokunulmamış sıçanlar, WCAE grup, sıçanlara 7 gün 500 mg/kg beyaz lahana ekstraktı verildi; AMD grup, sıçanlara 7 gün 100 mg/kg amiodaron (AMD) verildi; AMD+WCAE grup, sıçanlara aynı dozlarda beyaz lahana ekstraktı ve AMD verildi. Bulgular: AMD+WCAE grubunda, beyaz lahana ekstraktı tedavisi interstisyal ödem ve konjesyonun azalmasına, alveolar yapılarda iyileşme ve bunun yanı sıra parankimdeki enflamatuvar hücre infiltrasyonun gerilemesine sebep olmuştur. Ek olarak, AMD+WCAE grubunda parankimde kollajen liflerinin birikmesinde önemli derecede bir azalma görülmüştür. Akciğerdeki glutatyon seviyesi, total antioksidan kapasitesi ve glutatyon-S-transferaz, paraoksonaz and karbonik anhidraz aktiviteleri azalırken, lipit peroksidasyon, ileri okside protein ürünleri, total oksidan durumu, reaktif oksijen türleri, oksidatif stres indeksi, nitrik oksit ve hidroksiprolin seviyeleri, katalaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, laktat dehidrogenaz and ksantin oksidaz aktiviteleri AMD grubunda artmıştır. Beyaz lahana ekstraktı tedavisi AMD’un neden olduğu bu seviyeleri ve aktiviteleri tersine çevirmiştir. Sonuç: Beyaz lahana ekstraktının amiodaron’un sebep olduğu akciğer hasarını azaltabileceği sonucuna varabiliriz. Anahtar Kelimeler: Akciğer, amiodaron, beyaz lahana ekstraktı, oksidatif stres

Objective: It was intended to study the protective roles of white cabbage on amiodarone induced lung damage. Materials and Methods: Rats were distributed into 4 groups, Control group, intact animals; WCAE group, animals given white cabbage extract (WCAE, 500 mg/kg) for 7 days; AMD group, animals administered amiodarone (AMD, 100 mg/kg) for 7 days; AMD+WCAE group, animals given white cabbage extract and amiodarone at the same dose. Results: White cabbage extract treatment in AMD+WCAE group showed reduced interstitial edema and congestion, an improvement in alveolar structures besides regression of inflammatory cell infiltration in lung parenchyma. Moreover, a prominent reduction in the amount of collagen fibers deposition in the parenchyma was seen in AMD+WCAE group. Lung levels of glutathione and total antioxidant capacity and activities of glutathione-S-transferase, paraoxonase and carbonic anhydrase were decreased while the activities of lipid peroxidation, advanced oxidized protein products, total oxidant status, reactive oxygen species, oxidative stress index, nitric oxide and hydroxy proline levels, catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione reductase, lactate dehydrogenase and xanthine oxidase were increased in AMD group. Administration of white cabbage extract reversed these levels and activities in AMD group. Conclusion: In conclusion, white cabbage extract can ameliorate amiodarone induced lung damage. Keywords: Amiodarone, lung, oxidative stress, white cabbage extract
Sıçanlarda amiodaronun sebep olduğu akciğer hasarında beyaz lahana ekstraktının koruyucu rolü
Keywords: Akciğer; amiodaron; beyaz lahana ekstraktı; oksidatif stres; Amiodarone; lung; oxidative stress; white cabbage extract