SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, okul müdürlerinin sürdürülebilir liderlikdavranış düzeylerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Ölçeğingeliştirilme aşamasında 98 madde (item) oluşturulmuş ve uzmangörüşüne sunulmuştur. Uzman görüşleri neticesinde 45 madde ölçektençıkarılmıştır. Oluşturulan 53 maddelik taslak ölçek 2016-2017 eğitimöğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesindeki resmi ilkokullarda,ortaokullarda ve liselerde görev yapmakta olan 619 öğretmeneuygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini saptamak amacıyla temelbileşenler analizi ile faktör analizi yapılmış ve varimax dik döndürmeişlemi gerçekleştirilmiştir. Bu analizler sonucunda 4 faktörlü (yönetselsürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik, kültürel sürdürülebilirlikve sosyal sürdürülebilirlik) toplam varyansın %66.77’sini açıklayan ve 36maddeden oluşan ölçek elde edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrulayıcıfaktör analizi ile doğrulanmıştır. Güvenirlik için varimax rotasyon sonucusaptanmış olan dört alt boyut ve ölçeğin tümü için Cronbach α katsayıları(0.975) hesaplanmıştır. Pearson analizi ile hesaplanan madde-toplam vemadde-hariç toplam korelasyonları anlamlı (p<.001); t testi kullanılarakyapılan (alt-üst %27) analizler sonucu maddelerin ve faktörlerin ayırtedici olduğu saptanmıştır. Ayrıca Pearson analizi ile faktörler arasındakikorelasyonların anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<.001). Devamlılıkkatsayısı için ölçek üç hafta arayla aynı gruba uygulanmış ve korelasyonkatsayısı anlamlı bulunmuştur (r=.737; p<.001). Elde edilen istatistikselsonuçlar ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu kanıtlar niteliktedir.

The aim of this study is to develop a scale that determines sustainable leadership behavior levels of school principals. In the development process of the scale, 98 items were created and presented to the evaluation of specialists. After the expert evaluation, 45 items were taken out of the scale. 619 teachers who were working in primary schools, secondary schools and high schools in Pendik, Istanbul were subjected to the draft scale, which was comprised of 53 items, in 2016-2017 education year. In order to detect the structural validity of the scale, principle components analysis and exploratory factor analysis were conducted and varimax vertical rotation process was held. As a result of these analyses, a 4 factored (managerial sustainability, economic sustainability, cultural sustainability and social sustainability) scale that explains 66.77% of the total variance and that was comprised of 36 items was obtained. These findings were confirmed by confirmatory factor analysis. For reliability, four sub-scales that were detected as a result of varimax rotation and Cronbach’s α coefficients (.975) for the totality of the scale were calculated. In addition, item-total and item-remainder correlations calculated via Pearson analysis were determined as significant (p<.001), items and factors determined with regards to the analyses held via t test (bottom-top 27%) were determined as distinguishing. Correlations among factors were determined as significant with regards to Pearson analysis (p<.001). In order to determine the continuity coefficient, the scale was applied to the same group every other three weeks and correlation coefficient was pointed as significant (r=.737; p<.001). The obtained statistical results prove that the scale is valid and reliable.
SUSTAINABLE LEADERSHIP SCALE: VALIDITY AND RELIABILITY STUDY
Keywords: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm