Diffüz astrositoma olgularında DNA içerik tayini - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Bu çalışmanın amacı diffüz astrositoma olgularında flow sitometre (FCM) ve görüntü analizi sistemi (GAS) yöntemi ile ölçülen DNA ploidi indeksi ve/veya proliferatif indeksin histopato-lojik gradeleme ile uyumlu olup olmadığını incelemektir. Toplam 29 adet intraserebral diffuz astrositoma olgusu Daumas-Duport sınıflamasına göre gradelendirildi. Altı vaka Grade 2, üç vaka Grade 3 ve yirmi vaka Grade 4 olarak bulundu. Çalışmada flow sitometrede (FCM) Coulter M Plus programı kullanılarak, GAS ise Samba-Ploidy 4000 yazılım programı kullanılarak DNA indeksi (Di) ve proliferatif indeks hesaplandı. Çalışılan 29 vakanın 23 tanesinde FCM ve GAS yöntemleri ile DNA ploidileri aynı bulundu. FÇM'de; proliferatif indeks açısından incelendiğinde ortalama ve standart sapmalar; Grade 2 için 11.0+6.0, Grade 3 için 11.4±5.4, Grade 4 için 17.0±17.2 olarak ölçüldü. GAS'de bu değerler; Grade 2 için 34.6±19.9, Grade 3 için 26.6+16.0, Grade 4 için 29.3±18.5 olarak ölçüldü. FCM'de; DNA indeksi açısından incelendiğinde ortalama ve standard sapmalar Grade 2 için 1.31±0.49, Grade 3 için 1.10+0.40, Grade 4 için ise 1.57İ0.66 olarak saptandı. GAS yönteminde bu değerler, Grade 2 için 1.35±0.54; Grade 3 için 2.4±0.86; Grade 4 için ise 1.37±0.60 olarak bulundu. DNA indeksi ve proliferatif indeks FCM yöntemiyle ve GAS yöntemiyle ölçüldüğü zaman gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak her iki yöntemin de tek başına veya birlikte kullanıldıkları zaman diffüz astrositomalann histopatolojik gradelemesi ile uyumlu olmadıkları tespit edildi ve gradelendirmede kullanılamayacakları öne sürüldü.

Determination of DNA content within astrocytoma cases. The aim of this study was to evaluate whether the DNA index and/or proliferative index measured by the flow cytometry (FCM) and image analysis (IA) is proportional to histopathological grading of diffuse astrocytomas. Intracerebral diffuse astrocytomas (n=29) were graded according to Daumos-Duport criteria, six of which were Grade 2, three were Grade 3 and twenty were Grade 4. DNA index and proliferative index were calculated by using Coulter M plus program for FCM and Samba-Ploidy 4000 program for IA. Twentythree out of 29 cases were found to have the same ploidy by both of the techniques. The percentage of the proliferating cells were found to be 11.0±6.0 in Grade 2, 11.4+5.4 in Grade 3 and 17.0+.17.2 in Grade 4 with FCM. The proliferative index were found to be 34.6+19.9 in Grade 2, 26.6±16.0 in Grade 3 and 29.3+18.5 in Grade 4 with IA. The DNA indices were found to be 1.31+0.49 in Grade 2, 1.10+0.40 in Grade 3 and 1.57+0.66 in Grade 4 with FCM. The DNA indices"were found to be 1.35±0.54 in Grade 2, 2.40±0.86 in Grade 3 and 1.37±0.60 in Grade 4 with IA. When these two techniques were compared, any statistically significant difference could not be determined in terms of distinguishing the histopathological groups of different grades from each other. According to the results of this study; the FCM and IA techniques are not proportional to the quantitative histopathology and cannot be used for grading of diffuse astrocytomas.
Determination of DNA content within astrocytoma cases
Keywords: Patoloji