Yeni Tip İşletmeler: Global Doğan İşletmelerin Oluşum Nedenleri ve Özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Özet: Bu çalışmanın amacı günümüzde hızla yayılmaya başlayan ve yeni bir tür olan "Global Doğan İşletmeler" i incelemektir. Çalışmada global doğan işletmelerin çeşitli ülkelerdeki varlığına ilişkin bulgular ve kuramsal temelde global doğan işletmelerin varlığını açıklayan yaklaşımlar ele alınmaktadır. Ayrıca, global doğan işletmelerin özellikleri, ortaya çıkmalarına neden olan içsel ve dışsal dinamikler, ve uluslararası faaliyetlerde performanslarını arttıran faktörler, yönelimleri ve stratejileri ortaya konulmaktadır. Çalışmanın sonunda uygulamacılar ve araştırmacılar için öneriler sunulmaktadır. Uygulamacılar açısından bazı öneriler; kurulduklarından itibaren global özgörüşe sahip olmak, uluslararası faaliyetler için kaynak ayırma isteğinde olmak, uluslararası deneyime sahip olmak, kişisel ve kurumsal ağları oluşturmak, niş pazarlara odaklanmak ve proaktif uluslararası stratejiler uygulamak yönündedir. Araştırmacılar açısından, global doğan işletmelerin varlığını açıklayan nedensel modellerin ortaya konulması ve bu işletmelerin gelişim sürecinin -zaman serisi analizleri ile- test edilmesi önerilmektedir.

Abstract: This study aims to investigate "Bom-global Firms" which is a new type of firms and increasingly spread at the world-wide. In the study, evidence that Bom-global Firms exist in numerous countries of the developed world and theories of the emergence of Bom-global Firms are explained by conceptual view. Additionally, the characteristics of Born-global Firms, the internal and external dynamics causing to the emergence of these firms and their performance factors, orientation and strategies are explained. Eventually, several implications for practitioners and researchers are presented. Some suggestions for practitioners are such as; having the global vision from the earliest days of their establishment, requirement of resource allocation for international activities, having international experience, establishing personal and institutional networks, focusing on niche markets, applying proactive international strategies. On the other hand, exposing of cause-result relationship models that explain the appearing of Born-global Firms and testing their development process by time-series analysis is suggested for researchers.
New Type of Firms: Factors Given Rise to the Emergence of Born Global Firms and Their Characteristics