Palpe Edilemeyen Testisli Çocuklarda Monoorşidizmi Öngörmede Ultrasonografiyle Ölçülen Kontralateral Testis Boyutunun Önemi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Çalışmanın amacı tek taraflı inmemiş testisi olan çocuk hastalarda monoorşidizmin öngörüsünde kontralateral testis boyutunun öneminin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: 2013 ve 2016 yılları arasında kliniğimizde tek cerrah tarafından ameliyat edilen inmemiş testisi olan çocuk hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Çocuklar monoorşidizm (M), intraabdominal palpe edilemeyen testis (İAPET) ve palpe edilebilen inmemiş testis (PEİT) olarak gruplandırıldı. Uygulanan cerrahi yöntem öncesinde testis boyutları ultrasonografik olarak ölçüldü ve kaydedildi. Palpe edilemeyen testisi olan çocuklara tanısal laparoskopi, PEİT'si olan çocuklara inguinal orşiopeksi operasyonları uygulandı. IntroductionBulgular: Çalışmaya alınan 57 çocuğun yaş ortalaması 31 ay olarak saptandı. Bu hastaların 12'si M, 9'u İAPET ve 36'sı PEİT olduğu izlendi ve yaş grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). M grubu ile İAPET grubu* ve PEİT grubu** arasında kontralateral testis boyu açısından anlamlı fark vardı (*p<0,05, **p<0,001); ancak İAPET grubu ve PEİT grubu arasında kontralateral ve inmemiş testis boyutları açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Skrotal testis boyutları inmemiş olan testisin lokalizasyonu ile ilgili bilgi verebilir

Objective: The aim of this study was to determine the significance of contralateral testis size in predicting monorchism in pediatric patients with
The Significance of the Contralateral Testis Size Measurement with Ultrasonography in Predicting Monorchism in Boys with Nonpalpable Testicles
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Pediatri