Deneysel omurilik yaralanmasına bağlı mesane hasarında alfa lipoik asitin etkileri - Ekiz, Arif (My University, 2014)
Amaç: Deneysel çalışmalar alfa lipoik asitin (LA) omurilik hasarına karşı nöron koruyucu etkilerini ortaya koymuştur. Klinikte omurilik yaralanması sonrasında görülen en önemli komplikasyonlardan biri mesaneye ait sorunlardır. Bu nedenle omurilikte koruyucu olan LA’nın mesanedeki biyokimyasal, histolojik ve fonksiyonel değişikliklere etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Erkek Wistar albino sıçanlar (300 – 350 g); kontrol, omurilik hasarlı (OH) ve OH+ LA grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Travma oluşturmak için anestezi altında laminektomi yapılarak 10 g. ağırlık 10 cm yükseklikten T10 düzeyinde düşürülmüştür. Daha sonra sıçanlara LA (50 mg/ kg/ gün, ip) bir hafta süreyle verilmiştir. Sekizinci gün motor skorları değerlendirilerek fonksiyonel (izole organ banyosunda kasılma-gevşeme yanıtları), biyokimyasal malondialdehid (MDA), glutatyon (GSH), sinir büyüme faktörü (NGF), kaspaz- 3, luminol ve lusigenin kemiluminesansı ve histolojik incelemeler için mesane çıkarılmıştır. Ayrıca kanda nöron spesifik enolaz (NSE) ve S100â protein düzeyi bakılmıştır. Bulgular: Mikroskopik incelemede OH' nın mesanenin detrusor kas tabakası kalınlığında anlamlı artışa (p>0.001) neden olduğu gözlendi. Karbakolle kasılma ve papaverinle gevşeme yanıtlarında anlamlı artışa neden olmuştur (p<0.05-0.001). Mesane dokusunda OH’de MDA, kaspaz-3, luminol, lusigenin kemiluminesansı yükselirken, GSH ve NGF azalmıştır (p<0.05). LA tedavisi bu değişikliklere bir miktar etkili olmakla birlikte (p<0.05-0.001) motor fonksiyonları düzeltememiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular LA’nın OH sonucu bozulan mesane tonus kontrolünde ve oksidan hasarın azaltılmasında kısmen yararlı etkileri olabileceğini göstermektedir. omurilik yaralanması, travma, mesane, NGF.

Effects of alpha lipoic acid on spinal cord injury induced changes in the rat urinary bladder Objective: Alpha lipoic acid (LA) was shown to exert neuroprotection in spinal cord tissue following experimental trauma. Urinary bladder complaints are frequent in patients with spinal cord injury. Thus, the protective effects of LA on biochemical and histological changes in bladder as well as functional studies were assessed. Methods: Wistar albino rats were divided as control, spinal cord injury (SCI), and LA (50 mg/ kg/ day, ip) treated SCI groups (SCI+ LA). The standard weight-drop (100 g/ cm force at T10) method was used to induce a moderately severe SCI. One week after the injury, neurological examination was performed and the rats were decapitated. Bladder samples were taken for histological examination, functional (isolated organ bath) studies and for the measurement of biochemical parameters malondialdehyde (MDA), gluthathione (GSH), nerve growth factor (NGF), caspase-3, luminol and lucigenin chemiluminescences. Results: SCI caused a significant (p<0.001) increase in the detrusor muscle thickness. It increased the contractility responses to carbachol and relaxation responses to papaverine (p<0.05-0.001). There were also significant alterations in MDA, caspase-3, luminol and lucigenin chemiluminescences with concommittant decreases in NGF and GSH (p< 0.05). Although LA treatment improved biochemical, histological and functional (contactility and relaxation responses) changes (p<0.05-0.001), it failed to lead to a significant recovery in the neurological function. Conclusion: These results may indicate that LA may have a role in regulation of the bladder tonus via its antioxidant and anti-inflammatory actions. nal cord injury, trauma, bladder, NGF, caspase 3
Keywords: Farmakoloji; Omurilik Yaralanmaları; Tanı; Ürolojik Komplikasyonlar