Yabancı portföy yatırımlarının ekonomik göstergeler üzerine etkisi - Sarılı, Selin (My University, 2010)
Bu tezde yabancı sermaye yatırımları, doğrudan yatırımlar, dolaylı yatırımlar; yani portföy yatırımları ve özel yatırımlar incelenmiştir. Doğrudan ve dolaylı yabancı sermaye yatırımlarının ülke üzerindeki etkileri üzerinde durulmuş ve ülkeye yabancı yatırımları çekebilmek için izlenecek politikalardan bahsedilmiştir. Yabancı portföy yatırımlarının makro ekonomik göstergeler ve IMKB-100 endeksi üzerindeki etkisi ekonometrik analiz yoluyla açıklanmaya çalışılmıştır. Verilere bakıldığında kriz dönemlerinde ülkeye giren yabancı portföy yatırımlarında azalma görülmekte, krizin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte yeniden yabancı portföy yatırımlarında artma gözlemlenmektedir. Bu hipotez çerçevesinde, 2005 Aralık ve 2009 Haziran dönemleri veri alınarak Zaman Serisi Analizi yapılmıştır. yatırım, hisse senedi, borsa, endeks

In this thesis, Foreign Capital Investments, Direct Investments, Indirect Investments; in other words, Portfolio Invesments and Private Invesments have been analyzed. The effects of Foreign Direct & Indirect Investments on the country have been stressed and the policies that could be followed in order to attract the foreign investments’ attention on a country have also been mentioned. Foreign Portfolio Investments’ effect on macro economic indicators and Istanbul Stock Exchange (ISE)-100 Index has been tried to analyzed & interpreted with the econometric analysis. By the guidance of the data it has been seen that, there is a decline in the Foreign Portfolio Investments in times of crisis and once the effects of the crisis subside, an increase in such investments occur again. In accordance with this hypothesis, a Time Series Analysis has been made by the data used for the terms December 2005-June 2009. Key Words: investment, share, stock market, index
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomik Göstergeler; Yabancı Sermaye; Yatırım