Avrupa Birliği'nin tercihli ve çok taraflı ticaret anlaşmalarının incelenmesi - Yanar, Merve (My University, 2012)
Uluslararası ticaret sistemi içerisinde Tercihli ve Çok Taraflı Ticaret Anlaşmaları oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Anlaşmalar, dünya ticaretinin küreselleşmesi ve gelişimi açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği’nin Tercihli ve Çok Taraflı Ticaret Anlaşmaları kendisine yakın komşuları, gelişmekte olan ülkeler, uzak bölgeler ve karşılıklı anlaşmalar bakımından incelenmiş olup, bu ülkelerin taraf ülkeler üzerindeki etkileri ve uluslararası ticaret sistemine de katkıları ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Preferential and Multilateral Trade Agreements have an important role in international trade. These agreements have a major contribution for liberalisation and evolution. In this study, European Union’s Preferential and Multilateral Trade Agreements were analizied for it’s close neighboors, developing countries, distant countries and regions and bilateral agreements, also the effects of these agreements on signotary countiries with theirs contibutions to the international trade were analizied in a detailed framework.
Keywords: Avrupa Birliği; Ticaret