Hemşirelerde empati ve merhamet yorgunluğunun incelenmesi - Manay, Kübra (My University, 2022)
1. ÖZET HEMŞİRELERDE EMPATİ VE MERHAMET YORGUNLUĞUNUN İNCELENMESİ Amaç: Bu araştırmanın amacı, yataklı kliniklerde çalışan hemşirelerde empati davranışlarını ve merhamet yorgunluğunu belirlemek ve empati ile merhamet yorgunluğu arasındaki ilişkileri incelemektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olup, Mayıs – Ağustos 2021 tarihleri arasında, İstanbul ilinde psikiyatri kliniği bulunan hastanelerin yataklı servislerinde çalışan 632 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Jefferson Empati Ölçeği-Sağlık Çalışanları Versiyonu (JEÖ-SÇV) ve Merhamet Yorgunluğu-Kısa Ölçek (MY-KÖ) kullanılarak toplanmış, tanımlayıcı istatistiksel analizler, t- testi, Mann-Whitney U testi, Kruskall Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilirmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin JESÇV ölçek ortalama puanları 102,44±15,48, MY-KÖ ortalama puanları ise 64,68±24,71 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin JEÖ-SÇV ve MY-KÖ puanları arasında anlamlı zayıf ve negatif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin sosyodemografik özelliklerinden yaş, meslekte çalışma yılı ve mesleği isteyerek seçip seçmemeleri durumlarına ve çalışılan servislere göre empati ve merhamet yorgunluğu puanlarında farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin empati düzeyinin ortalamanın üzerinde, merhamet yorgunluğu düzeyinin ise ortalamanın altında olduğu görülmüştür. Psikiyatri servislerinde çalışan hemşirelerin, diğer servislerde çalışan hemşirelere göre empati düzeylerinin daha yüksek olduğu, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin, diğer kliniklerde çalışan hemşirelere göre daha yüksek merhamet yorgunluğu yaşadığı saptanmıştır.

2. ABSTRACT EXAMINATION OF EMPATHY AND COMPASSION FATIGUE IN NURSES Aim: The aim of this study is to determine empathy behaviors and compassion fatigue on nurses working in inpatient clinics and to examine the relationships between empathy and compassion fatigue. Method: This is a descriptive and correlational study, and it was conducted with 632 nurses working in inpatient clinics of hospitals that has psychiatry clinics in Istanbul between May and August 2021. Data were collected using Personal Information Form, Jefferson Scale of Empathy-Health Professionals Version (JSE-HP) and Compassion Fatigue-Short Scale (CF-Short Scale), descriptive statistical analyses, t-test, Mann- Whitney U test, Kruskall Wallis test, and Spearman evaluated by correlation analysis. Results: The mean JSE-HP scale scores of the nurses participating in the study were found 102,44±15,48, and the mean CF-SS scores were 64,68±24,71. It was found that there was a significant, weak and negative relationship between JSE-HP and CF-SS. It was determined that there is no statistically significant relationship between the sociodemographic characteristics of the nurses participating in the study, such as age, years of working in the profession, and whether they chose the profession voluntarily or not. Conclusion: It was observed that the empathy level of the nurses participated in the study was above the average score, and the level of compassion fatigue was below the avarage score. It was determined that the nurses who used to work in the psychiatry services had higher empathy levels compared to the nurses working in other services, and the nurses working in the intensive care unit experienced higher compassion fatigue than the nurses working in other clinics.
Examination of empathy and compassion fatigue in nurses
Keywords: Compassion; Compassion fatigue; Empathy; Empati; Hemşirelik; Merhamet; Merhamet yorgunluğu; Nursing; Psikolojik yönleri; Psychological aspects