Yerel düzeyde yeni kamu yönetimin uygulanması: Arnavutluk’un yerel yönetim reformu - Talja, Shpetim (My University, 2018)
Bu tez, Arnavut yerel yönetimleri içerisinde gerçekleştirilen Yeni Kamu Yönetim (YKY) reformlarının etkisini kapsamaya çalışmıştır. Tezin temel amacı, Arnavutluk yerel yönetim reformlarının YKY modeline ait olup olmadığını tespit etmektir. Tez, cevabın alınabilmesi için, politika belge içeriklerinin ve uygulama sürecinin ayrıntılı bir incelemesine başlar. Çalışma, kamu idaresinin geleneksel modelden YKY'ye dönüşümünü gözden geçirerek başlıyor. Ardından, bu dönüşümün, geçiş dönemindeki ülkelerin yerel kamu idarelerini nasıl etkilediği sorusu ile devam ediyor. YKY modelinin, bir süredir hâlihazırda işlevsiz ve bürokratik bir yönetim mirasına en iyi çözüm olduğu düşünülüyor; Geleneksel yönetim modeline kadar uzanabilen bir miras. Bununla birlikte, YKY'nin geçiş dönemindeki ülkelere uygunluğu hakkında ortak bir görüş yoktur.Bu tez tamamen Arnavutluk yerel yönetim reformu üzerinde yoğunlaşır. Tez, ilk adım olarak kamu ve yerel yönetim reformları ve bunların YKY reformlarının başlatılmasından önceki statülerinin bir tarihçesiyle başlar. Sonra, bu reformun uygulanmasının ardındaki nedenler, uygulanan standartlar ve uygulanmasına yönelik üstlenilen süreç ile devam eder. Kalan bölüm Arnavutluk'taki bir belediyenin vaka incelemesinden oluşuyor. Toplanan bilgilerin çoğu, reformun uygulanmasından sorumlu olan belediyeden yetkililerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edildi. Vaka incelemesi reformun yalnızca tek boyutuna odaklanmaktadır; Kavaje Belediyesi tarafından üstlenilen reform girişimleriyle ilgili olanı. Bu tezin sonuçlarının bir karışım olduğu ortaya çıkıyor: Üretim kontrolüne ağırlık verilmesi gibi bazı YKY girişimleri yürürlüğe konmuşken rekabet veya ayrıştırma gibi muhtelif diğerlerinin uygulanmamış olduğu görülüyor. Tez, YKY reformlarının Arnavutluk yerel yönetiminde ancak kısmen hayata geçirildiğine karar vermiştir.

This thesis has tried to cover the impact of New Public Management (NPM) reforms in the Albanian local government. The main objective of this thesis is to find out whether the Albanian local government reform belongs to NPM model. In order to get to the answer, the thesis embarks on a detailed investigation of policy documents contents and their implementation process. The study starts by reviewing the transformation of public administration from traditional model to NPM. Then it goes on with the question of how this transformation has affected the local public administration of the countries in transition. NPM model has been for some time thought to be the best solution to an already dysfunctional and bureaucratic administration legacy; a legacy which could be traced back to the traditional model of public administration. However there is no common view on the appropriateness of NPM for countries in transition. This thesis is concentrated entirely on the Albanian local government reform. As a first step the thesis starts with the history of the public and local government reforms and their status prior to the introduction of NPM reforms. Then it goes on with the reasons behind the introduction of this reform, the standards applied and the process undertaken for its implementation. The remaining part is comprised of the case study of one municipality in Albania. Much of the collected information was obtained from semi-structured interviews with officials from the municipality responsible for implementing the reform. The case study focuses only on one dimension of the reform; the one related with the reform initiatives undertaken by the Kavaje Municipality. The results of this thesis were mixed. Some NPM initiatives such as more emphasis on output control were implemented but others such as competition or disaggregation has not been implemented. The thesis concluded that NPM reforms have only partially implemented in the Albanian local government.
Keywords: Arnavutluk; Belediye Albania; Implementation; Local Government; Municipality; NPM; Reform; Uygulama; Yerel yönetim; YKY