Osmanlı-rus savaşı (1877-1878) ve avrupa devletlerinin tutumu - Arfaoui, Salma (My University, 2009)
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı ya da 93 Harbi, I. Dünya Savaşı’ndan önceki dünya olaylarının önemlilerinden birisidir. Savaşın tarafları sadece Osmanlılar ve Ruslar değil, aynı zamanda Avrupa devletleri idi. Zira savaştan her Avrupa devleti ve kolonileri etkilenmekte idi. Bu yüzden Avrupa Devletleri’nin her biri savaş karşısında menfaatlerine uygun politikalar geliştirmişlerdi. Bu çalışma Avrupalı devletlerin savaş karşısındaki tutumlarını ele almaktadır. Tezimizde Osmanlı Devleti ve Rusya arasında süren siyasi ilişkiler, iki devlet arasında yaşanan savaşlar ve Balkanlar ile Avrupalı büyük devletler arasındaki önemli olaylar ve faaliyetler incelenmiştir. Dolayısıyla Avrupa devletleri ve kolonileri de bu siyasi kaostan etkilendiklerinden dolayı yaşanan değişik ilişkiler ve olaylar arasında ele alınmıştır. Bu çerçevede, İngiltere’nin, Almanya’nın, Avustaurya’nın, Faransa ve İtalya’nın savaş sırasında ve savaş sonrasındaki tutumları ayrı ayrı ele alınarak, bunların Osmanlı Devleti ve Rusya açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Osmanlı- Rus Savaşı, Ayestafanos Andlaşması, Berlin Kongresi, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya.

1877-1878 Ottoman-Russia War or War of 93, before World War I, was one of the important events of the world. Ottoman and Russia were not the only sides of the war, also European Countries were in the battle. But all countries were affected by the war. Because of that each European Country had different political view against and toward the war. Our thesis try to examine the politics betwen ottoman and Russia, also wars between them and important events and happenings between Balkans and Europe. Also political activities and strange events and happenings between European Countries were examined. Al this point, Britain’s, Germany’s, Austria’s, France’s and Italy’s manners during the war and after the war, individually handled and made evaluation of these manners for Ottoman and Russia. Key words: Ottoman-Russia War, Ayastafanos conspinacy, Berlin Congress, England, France, Germany, İtaly, Russia.
Keywords: Osmanlı Tarihi; Osmanlı_Rus İlişkileri