Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Türkiye üzerindeki çevresel ve ekonomik etkileri üzerine bir analiz - Kuruoğlu, Hilal (My University, 2025)
İnsanlık, koruma kullanma dengesini göz ardı ettiği için tarih boyunca çeşitli çevre sorunlarının oluşmasına neden olmuştur. Söz konusu sorunların zaman içerisinde etki alanı da genişlemiş, küresel bir nitelik kazanmıştır. İnsanın, ortaya çıkmasına ve kontrol edilmesi güç bir hale gelmesine neden olduğu çevre sorunları tarafından açık bir şekilde tehdit edilmesi, bu gidişatı durdurmaya yönelik çalışmaları da beraberinde getirmiştir. 1970’lerde başlayan bu süreçte zaman ilerledikçe odak noktasını oluşturan sorunların değiştiği ve mücadele araçlarının radikalleştiği izlenmiştir. Önceleri çevre kirliliği, üzerinde yoğunlaşılan ana sorun olurken, zamanla küresel ısınma ve iklim değişikliği daha çok vurgulanır hale gelmiştir. Soruna ilişkin olarak yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde çeşitli çalışmalar ortaya konmakta olup sorunun özü itibariyle sunulan çözümlerin de az ya da çok küresel bir boyut barındırdığı görülmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) da bu inisiyatiflerden biri olup, Türkiye üzerindeki çevresel ve ekonomik etkileri bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda tezin amacı ise söz konusu etkinin nasıl olacağını ortaya koymak, ilgili aktörlere fikir verici bir kaynak tesis ederek Türkiye’nin küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm yönündeki çalışmalarına katkı sunmaktadır. Tezin altı temel hedefi vardır. Bunlar kavramsal ve teorik çerçeveyi oluşturmak, AYM’nin gerekçesi ve gelişim sürecini ortaya koymak, Türkiye için söz konusu olan zorluk ve fırsatları değerlendirmek, AYM sürecinde Türkiye’nin ekonomi ve çevre alanındaki güçlü ve zayıf yanlarını tespit etmek ve Türkiye’nin bu süreçte ekonomi ve çevre bağlamında olumsuz etkilenmemesi ve avantajlı bir konuma gelmesi için neler yapılabileceğini ortaya koymaktır. Tezde nitel araştırma yöntemi ve bu yönteme dayalı veri toplama tekniklerinden literatür taraması, doküman inceleme ve yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat tercih edilmiştir. Elde edilen bulguların içerik analizi yapıldıktan sonra SWOT analizi yönteminden de yararlanılarak değerlendirilmesi ile tez sonlandırılmıştır.

Humanity has caused various environmental problems throughout history because it has ignored the balance of conservation and utilisation. In time, the area of influence of these problems has expanded and gained a global character. The fact that human beings are openly threatened by the environmental problems that they have caused to emerge and become difficult to control has brought along efforts to stop this trend. In this process, which started in the 1970s, it has been observed that the problems that constitute the focal point have changed as time progressed and the means of struggle have radicalised. While environmental pollution was the main problem focused on in the past, global warming and climate change have become more emphasised over time. Various studies on the problem are being carried out at local, national, regional and international levels, and it is seen that the solutions offered in terms of the essence of the problem have a more or less global dimension. The European Green Deal (EGD) is one of these initiatives and its environmental and economic impacts on Turkey are the subject of this thesis. In this context, the aim of this thesis is to reveal how this impact will be, to provide an insightful source for the relevant actors and to contribute to Turkey's efforts to combat global warming and climate change and to green transformation. The thesis has six main objectives. These are to establish the conceptual and theoretical framework, to reveal the rationale and development process of the Constitutional Court, to evaluate the challenges and opportunities for Turkey, to identify Turkey's strengths and weaknesses in the field of economy and environment in the Constitutional Court process, and to reveal what can be done to prevent Turkey from being negatively affected in the context of economy and environment in this process and to put Turkey in an advantageous position. In the thesis, qualitative research method and literature review, document review and semi-structured in-depth interview were preferred as data collection techniques based on this method. After the content analysis of the findings obtained, the thesis was finalised with the evaluation of the findings by using the SWOT analysis method.
An analysis on the environmental and economic impacts of the European Green Deal on Türkiye
Keywords: Avrupa Yeşil Mutabakatı; Carbon Border Adjustment Mechanism; Çevre politikası; Economic aspects; Ekonomik yönleri - Türkiye; Environmental policy; European Green Deal; Global Warming and Climate Change; Green and Circular Economy; Küresel Isınma ve İklim Değişikliği; Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması; Turkey; Yeşil ve Döngüsel Ekonomi