Postoperatif ağrı yaşlıların kaderi mi? - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Günümüzde insanların sağlık bakımına ilişkin daha fazla bilgilenmeleri ve sağlzk bakımından yararlanma olanaklarının artması; önlenebilir ölümlerin azalmasına, yaşam süresinin uzamasına ve dolayısıyla yaşlz nüfusun artmasına neden olmuştur. Yaşlanmanın beraberinde akut ve kronik hastalzkları getirmesi, bu hastalzkların bir kısmında da cerrahi tedavi uygulanması kaçınılmazdır. Cerrahi tedavi ise halen ağrı ile birlikte anılmakta. özellikle yaşlılarda atlanan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makalede yaşizlarda postoperatif ağrı kontrolünü etkileyen faktörler, ağrı değerlendirmesi, analjezik kullanım ilkeleri ile hasta öğretimine yer verilmiştir.

Today increased knowledge about health care and possibility to get health care services, lead to decrease preventable death, prolong the time of life and also increase the population of aged people. Aging causes so many chronic illness and surgical therapy is inevitable in same ofthem. Pain, which is associated with surgical therapy. is not taken into consideration. This article is about factors which effect postoperative pain, pain management, principles of analgesic use and patieni education.
Is postoperative pain the fate of old people?
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Genel ve Dahili Tıp