Türkiye’de belgesel sinemada kadın yönetmenler - Erdin, Hümeyra (My University, 2010)
Günümüzde, anlatacak hikayesi olan pek çok kişi için en etkili iletişim aracı belgesel sinemadır. Gün geçtikçe daha fazla kadın kendi hikayesini anlatmak istemektedir. Sinema alanında cinsiyet ayrımı gözetmeyen tek bölüm belgesel sinema sektörüdür. Kadın ve erkek yönetmenlere mümkün olduğunca eşit koşullar sunar bu alan. Ülkede sayısız belgesel filme imza atan, ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazanan kadın belgesel yönetmenleri vardır. Belgesel alanındaki yetersiz Türkçe kaynaklarda bu kadın yönetmenlerin isimlerine rastlamak oldukça güçtür. Bu çalışmada Türkiye’de belgesel sinema sektöründeki kadın yönetmenlerin daha iyi anlaşılması için belgesel sinemanın tanımına, doğuşuna, gelişimine, amacına, türlerine, sinematografik diline, teknik verilerine, Türkiye’deki durumuna, kadınların sinema ve belgesel sinema alanındaki yerine çeşitli örnekler ve tarihsel tanıklıklar eşliğinde derinlemesine yer verilmiştir. Daha sonra Türkiye’deki kadın belgeselcilerin izi sürülmüş ve ulaşılan kadın belgeselcilerin kendi kendilerini anlatmaları sağlanmıştır. Birincil ağızlardan aktarılan bilgiler sonucunda Türkiye’deki kadın belgeselciler hakkında çeşitli analizler ortaya konmuştur. Anahtar Sözcükler: Belgesel sinema, Türkiye’de kadın belgesel yönetmenler, belgesel gelenekleri, belgeselde etik, kadın yönetmen olmak, belgeselin ekonomisi, belgesel sinema dili, belgesel sinemanın doğuşu, belgesel filmde ses ve müzik, belgesel filmde senaryo, belgesel filmin amacı ve yöntemi, TRT, Filmmor, Uçansüpürge, Documentarist, Docİstanbul, Belgesel Sinemacılar Birliği, İz Tv, TRT Türk, TRT Belgesel, Yaban Tv, Natural Life Channel, Tgrt Belgesel Kanalı.

Today, documentary filmmaking is the most effective communication tool for people that have stories to tell. Day by day more women wants to tell their strory. Documentary filmmaking is the only gender neutral area in the cinema sector. This sector offers to men and women directors the notably equal circumstances. In our country there are many women documentary film directors that made countless films and won many national and international awards. It can be really hard to discover these women directors names in poor documentary resources in Turkey. In this thesis, for better understandig of documentary women directors in Turkey I deeply mention about the definiton, rise, progress, purpose, genres, cinematographic language, technical datum, of the documentary film, position of documentary filmmaking in Turkey, women at cinema and documentary filmmaking area in Turkey with historical witnesses and many examples. Than , I search the women documentary directors in Turkey and let them tell themselves by their own words. By these datum that women tell, I exposed series of analysis about them. Key Words: Documentary film, women documentary directors in Turkey, documentary genres, ethics in documantary filmmaking, to be a women documentary film director, economy of the documentary filmmaking, documentary cinema language, rise of the documentary filmmaking, music, sound, script in documentary filmmaking, purpose and the methods of the documentary filmmaking, TRT, Filmmor, Uçansüpürge, Documentarist, Docİstanbul, Belgesel Sinemacılar Birliği, İz Tv, TRT Türk, TRT Belgesel, Yaban Tv, Natural Life Channel, Tgrt Belgesel.
Keywords: Kadınlar_Türkiye; Sinema_Yönetmenlik