Giyim tasarımında drapajın kullanımı - Genç, Şenel (My University, 2012)
Giysilerin vücuda uyumu giysinin estetik ve fonksiyonel özelliklerini büyük ölçüde etkilemektedir. İnsan vücudu üç boyutlu bir yapıya sahiptir. Oysa günümüzde, giysi tasarımı ve uygulamaları, daha ekonomik ve hızlı olduğu için çoğunlukla iki boyutlu olarak yapılmaktadır. Drapaj yöntemi ise üç boyutlu bir giysi tasarımı yapma ve giysi kalıbı elde etme yöntemidir. Bu yöntemle, tasarımcı kumaşla tanışma olanağı bulur, tasarımlarını doğrudan model üzerinde şekillendirerek kumaş, giysi ve vücut arasındaki ilişkiyi kavrar ve böylelikle yaratıcılığını geliştirir. Bu çalışmada, öncelikle drapajın tanımı yapılmıştır. Daha sonra drapajın tarihsel süreçler boyunca kullanımı incelenmiş, günümüzde drapaj tekniğinin kullanımını açıklamak için değişik kültürlerde ve coğrafyalarda drapaj tekniği ile elde edilen ve kullanılmaya devam eden giysilere yer verilmiştir. Drapaj tekniğini etkin bir şekilde kullanan önemli giysi tasarımcıları ayrı bir bölümde incelenmiştir. Drapajın, giysi tasarımı açısından önemini belirtmek için, giysi tasarımında kalıp hazırlama yöntemleri tek tek ele alınmış ve drapajın bu yöntemler içindeki yeri açıklanmıştır. Drapaj gerektiren durumlar ve özellikleri ile drapaj uygulamalarında kullanılacak malzemeler ve kumaş özelikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Temel bir elbise modelinin drapaj yöntemi ile elde edilişinin aşamaları şekillerle açıklanmıştır. Farklı kumaş türlerinde drape düşüşleri örnek resimlerle gösterilmiş, kumaşta ki drape düşüşlerinin çizime nasıl aktarılacağına yer verilmiştir. Drapaj, çoğunlukla ısmarlama giyimde kullanılmasına karşın hazır giyim alanında da kullanılan bir yöntemdir. Çalışma kapsamında drapajın hazır giyimde neden ve nasıl kullanıldığı da açıklanmıştır. Çalışmanın asıl amacı drapajın giysi tasarımına ve tasarım eğitimine olan katkılarını bulmaktır. Bu sebeple, son bölümlerde drapajın giysi tasarım eğitimine olan katkısına değinilmiş ve örnek iki tasarımın drapaj uygulama aşamaları resimlerle gösterilmiştir. Drapaj, Giysi, Moda Tasarımı.

Apparel fit problems effect both the aesthetic and functional characteristics of a garment. The human body has a three-dimensional structure. Yet, currently garment design and applications are mostly two-dimensional, because it is more economical and faster. Drape method of obtaining the garment design and garment pattern is a three-dimensional method. With this method, the designer finds the opportunity to meet with fabric, designs directly on the model by shaping cloth, clothing, and understands the relation between the body and thus enhances creativity. Primarily, the definition of drape is given in this study. Later, the historical processes of drape examined, to explain the use of the technique today in different cultures and geographies. Clothing designers who used this technique efficiently were investigated in a separate section. To indicate the importance of drape for clothing design, pattern and methods of preparation were taken one by one and the place of drape within these methods are described. Also information was provided for conditions and properties of materials to be used with applications that require drape. The steps of the procedure for a basic dress model obtained by the drape method described by figures. Different types of fabric drape drops were shown with sample pictures and also it is shown how to transfer drape drops of a fabric to a drawing. Drape , often used for custom-made clothing, but it is also a method used in the field of ready-made garments. Why and how it is used within the scope of apparel work is also described. The main purpose of the study is to find the contributions of drape for clothing design and the education of design. For this reason, the contribution of drape for clothing design education are given in the last chapters and two sample designs draping applications are shown stage by stage in pictures. KEY WORDS: Draping, Clothing , Fashion Design.
Keywords: Hazır Giyim; Tasarım