Nutrigenetik - ULUCAN, KORKUT (Destek Yayınları, 2023)
Genetik alanındaki değişimler baş döndürücü bir hızla devam ediyor. Bizler de her ne kadar bu işin içinde olsak da bazı geliş- meleri geriden takip edebiliyoruz. Ancak hayatımıza yön veren, kaliteli ve sağlıklı yaşam ile ilgili gelişmeler her zaman birincil odağım olmaya devam ediyor. Bu gelişmeleri de sizlerle pay- laşmak, anlatabilmek ve hatta imkânlar doğrultusunda sizlerin hayatına uygulamak en birincil isteğim. Çok şükür ki birçok kişi ile çok güzel çalışmalar yapabilme şansına sahip oldum, onların hayatına dokunabilme şansı yakaladım. Bizler her şeyin en iyisini hak ediyoruz.Genetik alanında kitap yazmak istediğimde anlatmak iste- diğim konuların çok fazla olması ve bunların tümünü sizlerle paylaşma isteğim, anlatacaklarımı tek bir kitaba sığdırmamı güçleştirecekti. Bu nedenle bu konuları bölmeye karar vermiş- tim. Kendimce zihnimde bir seri yaptım ve birazdan okumaya başlayacağınızNutrigenetiküçüncü kitabım olarak karşınızda.Her kitabımda üzerine basa basa hep belirtiyorum. Ben he- kim değilim, doktorculuk oynamam, sadece işinde iyi olmaya çalışan bir genetik uzmanıyım, bir biyoloğum. Bununla da gu- rur duyuyorum. Bu kitap özelinde konuşursak bir diyetisyen değilim, hatta bazı durumlarda hekimlerimizle diyetisyenle- rimiz bazı konularda yetki çatışması yaşadıklarında beslenme programları hazırlanmasında her zaman oyum diyetisyenler- den yana olmuştur. Beraber çalıştığımız birçok birey uygulama özelinde benden destek istediklerinde onları hemen hekimleri- mize veya diyetisyenlerimize yönlendiririm. Işin uzmanı onlar.Ancak genetik konusunda da kendilerinden her zaman aynı saygıyı beklerim.Kitabımda bazı kelimeleri çok sık kullandım. Bunları bi- linçli yaptım. Metabolizma, kaliteli yaşam, polimorfizm, gen ve allel gibi terimlerin hem farklarını anlamamız gerektiğine inan- dığımdan hem de artık sözcük havuzumuzda bu kelimelerin daha sık olmasını istediğimden bolca kullandım. Elimden gel- diğince konuları basit anlatmaya çalıştım. Ancak bazı durum- larda basitleştirmek, bilimsel anlamda uygun olmadığı için bazı bölümlerde anlatım dilim biraz ağır kalmış olabilir, bu durum için sizlerden özür dilerim. Bu yüzden anlaşılması karışık olan bölümleri iki veya üç defa okumanızı sizlerden rica edeceğim. Hatta okurken notlar almak yararlı olabilir.Bugüne kadar bu uygulamaları yüzlerce bireyde gerçekleş- tirdik, saatlerce raporlar üzerinde konuştuk, amacımız bireyle- rin bu testlerden en yüksek verimi almasını sağlamaktı. Bazıları sonuçları isim vermeden, bazıları da isimlerini seve seve kulla- nabileceğimin iznini verdiler. Izin verenlere de sonsuz teşekkür, vermeyenlere de. Ancak ben yine de ilginç olan örnekleri izin aldığım bireylerden isim kullanmadan sizlere sundum. Ken- dimle ilgili örnekleri de seve seve sizlerle paylaştım. Kendileri- ne de çok teşekkür ederim.Elde ettikleri sonuçları hayatında uygulayan danışanları- mızla çok güzel sonuçlar yakaladık. Birçoğunun elde etmek istediği sonuçlara ulaşabildik. Bu mutluluğun hiçbir karşılığı yok, ne maddi, ne manevi. Işimin en güzel yönü bu.Beslenme, bugün artık genetik biliminin en hızlı ilerleyen alt kollarından biri haline geldi. Klinik anlamda klinikten ge- netikçilerimizin yaptığı analizlerde olduğu gibi bizler de bu tip konularda genetik danışmanlık altında bu sonuçları bireylere anlattık, hem de en ince ayrıntısına kadar. Uygulamaya geçil- diğinde elbette sahne hekimlerimizin veya diyetisyenlerimizin.Bu konuda birçok biyoteknoloji firması danışanlara destek veriyor. Tabii zaman içinde bu testlerin tamamının ülkemiz- deki araştırma laboratuvarlarında yapılması en büyük isteğim. Halen bazı zorluklar var, özellikle de maddi anlamda. Ancak ümidimi hiçbir zaman kaybetmeden bu testleri hem daha yay- gınlaştırmak hem de çok daha ucuza mal etmek için var gücü- müzle çalışıyoruz, hem de uyumadan. Biz her şeyin en güzelini hak ediyoruz.Bu kitap özelinde bir kurgu yaptım, sizden ricam bölüm atlamadan devam etmeniz. Sonrasında bölüm bölüm ikinci okumayı gerçekleştirmek konunun daha iyi anlanabilmesi için sizlere kolaylık sağlayacaktır.Bu kitaba konu olabilecek çok daha fazla metabolik olay ve onların beslenme ile ilişkisi bulunmaktadır. Ilk başta da dedi- ğim gibi, birbiri ile bağlantılı olan konuları bu kitapta topla- maya çalıştım. Kitapta verdiğim örnekler en çarpıcı olanlardır. Sizlerin bu kitaptan sonra okuyacağınız birçok makale veya ha- ber niteliğindeki bilgileri çok daha kolay anlayacağınızı bilmek beni daha da sevindiriyor.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)