Yangın Tüpünün İç Basınç Altındaki Davranışının Deneysel ve_x000D_ Nümerik Olarak İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmada, araçlarda kullanılan yangın söndürücü tüplerin iç basınç altında yapısında meydana gelen mekanikdavranışları incelendi. Bu amaç için bir deneysel düzenek tasarlanarak tüplerin iç basınç testleri gerçekleştirildi.Kurulan deney düzeneğinde, uygulanan iç basınç değerinin tüpün yırtılarak patlaması sonucunda tüpün etrafınayerleştirilen deformasyon ölçerler (strain gauge) vasıtasıyla ölçümler yapılmıştır. Ayrıca yapılan bu çalışmaNX/Nastran programında yapılan SEA analizi ile desteklendi. İç basınç testinde çok yaygın kullanılan 1 kg’lıkyangın tüpün 92 bar civarında tüp yarılarak patlamış ve patlama anına kadar tüpteki deformasyonlar incelenmiştir.Deformasyon sonuçlarına göre çevresel gerilmelerin daha büyük önem arz ettiği görüldü. Bu sayede yangınsöndürmede kullanılan ve hayati önem taşıyan bu ürünlerin iç basınç altında ortaya koydukları mukavemetperformansı incelendi. Bu tüplerin mekanik davranışlarının anlaşılmasıyla yapılacak tasarım ve imalatdeğişkenleriyle aynı hacimlere daha yüksek kütleleri ihtiva eden yangın tüplerinin üretilmesi açısından önemlidir.

In this study, the mechanical behaviors of the fire extinguisher tubes used in vehicles under the internal pressure_x000D_ were examined. For this purpose, an experimental setup was designed and internal pressure tests of the tubes were_x000D_ carried out. In the experiment set up, strain gauge measurements were made around the tube as a result of the_x000D_ tearing of the applied internal pressure value and the tube bursting. In addition, this study was supported by FEM_x000D_ analysis in NX / Nastran program. In the internal pressure test, 92 kg of 1 kg fire tube, which is widely used, burst_x000D_ by breaking the tube and deformations were examined until the moment of the explosion. According to the_x000D_ deformation results, environmental stresses were found to be of greater importance. In this way, the strength_x000D_ performance of these products, which are used in fire extinguishing and are of vital importance, were examined._x000D_ It is important for the production of fire tubes containing higher masses with the same volumes as the design and_x000D_ manufacturing variables to be made by understanding the mechanical behavior of these tubes.
Experimental and Numerical Investigation of Fire Tube Behavior Under Internal Pressure