el-Maksud Şerhlerinden İm’anü’l-Enzar: (inceleme edisyon kritik) - Avcı, Metin (My University, 2004)
el-MADSÛD ŞERHLERİNDEN İM'ÂNÜ'L-ENZÂR (EDİSYON KRİTİK) Arapça öğrenmek isteyenlerin bugün bile ellerinden düşürmediği, sarfa dâir müellifi mechul el-Maksûd, uzun seneler Osmanlı medreselerinde Arapça'ya yeni başlayanlara ders kitabı olarak okutulmuştur. Bu eser, ilk kez İmam Birgivî tarafından, bu esere yazdığı İm'ânü'l-enzâr isimli şerhinde, Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanîfe'ye izâfe edilmektedir. Bu çalışma ile, İmam Birgivî'nin İm'ânü'l-enzâr isimli şerhinin müellif nüshasını tespit ederek tahkîkini yaptık. Ayrıca, müellifin hayatı ve diğer eserleri hakkında bilgiler verdik. Ebu Hanîfe'ye izâfe ettiği el-Maksûdun, hangi sebeplerle Ebu Hanife'ye izâfe edilmiş olabileceğini ve bu izâfe'nin çelişkili olduğunu delilleriyle beraber izah etmeye çalıştık. Name and Surname: Metin AVCI Field : Divinity Programme : Arabic Language Rhetoric Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Turan ARSLAN Degree Awarded and Date: Master July 2004 Maksud, Sarf

IM'ÂNU'L-ENZÂR FROM EXPLANATIONS OF el -MAKSUD (ADDITION CRITIC) el-Maksud a book whose writer unknown is used as a course book for Beginner in Arabic Language study, also today this book is used in Arabic Language Teaching. This work (el-Maksud) firstly by Imam-Birgivi mentioned in his book called İm'ânü'l-enzâr such that el-Maksud written by Ebu Hanîfe establisher of Hanefi Madhab of Islam. With this work, I determined first written copy of Imam Birgivi's book İm'ânü'l-enzâr in Balıkesir. I gave information about life of writer and other works. Also I investigated the work and explained contradiction about the writer of el-Maksud is not Ebu Hanîfe.
Keywords: Arap Edebiyatı; Arapça; Dil