Yer altı maden ocağı, çalışma koşulları, ruh sağlığı, psikiyatri hemşireliği - Kuzu, Ayşe (My University, 2014)
YERALTI MADEN OCAKLARINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARININ RUH SAĞLIĞINA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Amaç: Bu çalışma yeraltı maden ocaklarında çalışan işçilerin çalışma koşullarının ruh sağlığına etkilesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve fenomolojik olarak yapılan çalışmada hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Maden işçilerinin madende çalışma koşullarının ruh sağlığına etkisini belirlemek amacıyla niceliksel; maden işçilerin madende çalışma yaşantısı ile ilgili öznel değerlendirmelerini anlayabilmek için ise niteliksel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak Kozlu Müessesi’nde çalışan 1 857 yeraltı maden işçisi oluşturmuş ve evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak 800 işçiye ulaşılabilmiş ve 684 soru formu değerlendirmeye alınmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Kısa Semptom Envanteri (KSE); nitel verilerin toplanmasında ise amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme (KSE puanı) yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeden elde edilen veriler içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgularve Sonuçlar: Çalışmaya katılan maden işçilerinin KSE puanlarının tüm alt boyutlarda madencilerin yaşları, eğitim durumları, gelir durumları, iş kazası geçirme, sigara ve alkol kullanımından etkilendiği belirlenmiştir. Nitel verilerin değerlendirilmesinde ise 13 ana tema ortaya çıkmıştır. Maden işçilerinin ruh sağlığının özellikle yeraltı maden ocağının fiziksel, çevresel ve psikolojik çalışma koşullarından, işçilerin yaşadığı ekonomik problemlerden, iş yerindeki adaletsiz davranışlardan, amirlerle olan ilişkilerden ve geleceğe yönelik politik belirsizlikten etkilendiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Yer altı maden ocağı, çalışma koşulları, ruh sağlığı, psikiyatri hemşireliği

DETERMINATION OF THE EFFECT OF THE WORKING CONDITIONS ON PSYCHOHOLOGICAL HEALTH OF THE MINERS WORKING IN UNDERGROUND MINES Purpose: This study is conducted to determine the effect of working conditions of miners who work in underground mines on their psychological health. Instrument(s) and Methodology: Mixed method which consists of both qualitative and quantitative data is employed in the study was conducted descriptively and phenomenological. Qualitative data is used to determine the effect of working conditions of miners on their psychological health; whereas, qualitative data serves to investigate miners’ subjective opinions about working life in the mines. Research universe consists of 1857 underground mine workers and researcher attempted to contact all of them. However, researcher was able to contact 800 workers and 684 questionnaires were evaluated. For quantitative data collection Personal Information Survey and Brief Symptom Inventory (BSI) were administered; and for qualitative data collection, criterion sampling method which is one of the purposeful sampling methods (BSI) was employed. The data emerging from interviews was analyzed through content analysis. Findings and Results: BSI Scores of mine workers who participated in this study are affected by miners’ age, education status, incomes, occupational accidents and cigarette/ alcohol consumption in all sub-categories. 13 themes emerged from the analysis of qualitative data. The psychological health of miners is found to be affected by several factors, specifically from the physical, environmental and psychological working conditions, economical problems encountered by workers, unfair behaviors in the workplace, relationship with the supervisors and political instability regarding the future. Key Words: Underground Mines, workplace, working conditions, psychological health, psychiatry nursing
Keywords: Çalışma Koşulları; Hemşirelik; Maden İşçileri; Psikiyatri; Ruh Sağlığı; Türkiye; Yeraltı Maden Ocağı