Hisse senetleri İMKB’de işlem gören şirketlerin bağımsız denetimi ve uygulamalı bir örnek - Fidan, Fatih (My University, 2010)
Dünyada, son yüzyıl içerisinde ekonomik ve teknolojik gelişmelerle birlikte, ekonomilerin lokomotifi olan şirketler büyük önem kazanmışlardır. Globalleşmenin hızla artması, ekonomik koşulların zorlaşması ve rekabetin hızla artması; şirketlerin yeni fon bulma ihtiyacını arttırmıştır. Şirketler, halka açılarak; finansman kaynağı sağlamakta, isimlerini piyasalara kalıcı olarak duyurmakta ve rekabet ortamı içerisinde yerlerini sağlamlaştırmaktadır. Halka açık şirketler, hisse senetlerine yatırımda bulunan yatırımcılara, ortaklara ve piyasalara doğru ve güvenilir bilgi sunmak zorundadır. Bu amaçla da denetim büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın temel amacı, bağımsız denetimin önemini ortaya koymak ve bağımsız denetim çalışmalarının nasıl yapıldığını uygulamalı olarak göstermektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, bağımsız denetim hakkında bilgi verilmiştir. Denetçi ve denetim türleri ve denetim standartları incelenmektedir. Dünya ve Türkiye’de bağımsız denetim hangi yasal düzenlemelerle yürütüldüğü ve Dünyada bağımsız denetimden dolayı yaşanan krizler hakkında bilgi verilmiştir. Bağımsız denetim ve muhasebe alanında yapılan usulsüzlükler sonucu batan, Enron ve Arthur Anderson gibi dünya devi şirketler hakkında bilgi verilerek konu açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda bir örnek uygulama ile bağımsız denetimin aşamaları ve yapılışı gösterilmeye çalışılmıştır. Örnek uygulama, detaylı bir şekilde incelenerek bağımsız denetimin önemi ve gerekliliği gösterilmiştir.

With the advent of technology and economic developments companies gain a lot of importance in the last century. The rise of globalization, deterioration of economic situations as well as the increase of competition has augmented the financing needs of companies. With the IPO’s companies can finance their expenses, gain permanent reputation and strengthen their positions through competition. The publicly held companies have to give accurate information to the stockholders of their companies, to investors and their shareholders. Therefore independent auditing of these firms is crucial. The main purpose of the study is to underline the importance of the independent auditing and show how independent auditing works in practice. In line with the purpose of the study some information is given about the independent auditing. The auditors, types and standards of auditing are also thoroughly analyzed. The reader can also find some information about the legal framework of auditing as well as the crises which are caused by independent auditing. In that respect, the conglomerates such as Enron and Arthur Andersen that went bankruptcy as a result of their accounting frauds are deeply investigated. At the same time, the steps of independent auditing are given by an example. The example is deeply analyzed to show the necessity and importance of independent auditing.
Keywords: Hisse Senetleri; Hisse Senetleri, Denetim; Sermaye Piyasası