İşletmelerde işgücü verimliliğinin arttırılmasında eğitimin rolü ve bir araştırma - Karagöz, Derya (My University, 2000)
Her şey büyük bir hızla değişiyor. Bu yoğun değişim sürecinde değişmeyen tek şey, insan öğesinin işletme içindeki önemidir. Nitekim sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişle birlikte, işletmelerde insan kaynağına verilen önem gittikçe artmaktadır. Çünkü işletmedeki tüm işleri yapan insan kaynağıdır. Hiç şüphesiz, işletmelerin amaçlarına ulaşabilmeleri ve devamlılığının sağlanması işgörenlerin niteliğine bağlıdır. Dolayısıyla işletmenin başarısı, işgörenin başarısıyla doğru orantılıdır. İşgöreni başarılı kılmak için etkinliğini ve verimliliğini artırmak gerekir. Bunu sağlayacak olan da, eğitimdir. Eğitim, günümüzde işletmelerin önemli bir strateji silahı haline gelmiştir. Eğitim, belki de hiçbir çağda günümüzde olduğu kadar önemli ve geçerli olmamıştır. Çünkü yeni bilgi ve teknolojilerin artan bir hızla geliştiği günümüzde rekabet üstünlüğü, çalı-şanın her türlü koşul karşısında bilgi ve beceri düzeyini yükseltecek sürekli eğitimle sağlanmaktadır. Özellikle de, yeniden üretilemeyen zamanı, verimli kullanmak ve ürete-rek tüketmek için bu bir zorunluluktur. Bir çok çalışma eğitim ile işgücü verimliliği arasındaki önemli ve olumlu bir ilişki-nin varlığını ortaya koymuştur. Her ülkede verimlilik artışının temelinde insangücünün niteliği ve buna bağlı olarak da eğitim düzeyinin durumu yatmakta ve kalkınma/ büyüme hedeflerine ulaşmak için uzun vadeli, geniş kapsamlı ve istikrarlı bir eğitim politikasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de yöneticiler, eğitimi bir masraf ve zaman kaybı ola-rak değil, zorunlu bir yatırım olarak görmelidirler. Bu araştırma ile işletmelerde işgücü verimliliğinin arttırılmasında eğitimin etkili olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın I. bölümü işgücü verimliliğinin, II. bölümü eğitimin ve III. bölümü eğitimin işgücü verimliliğine etkisinin yer aldığı teorik incelemeyi kapsamaktadır. IV. bölümde işletmelerde işgücü verimliliği-nin arttırılmasında eğitimin rolüne ilişkin Netaş-Northern Electrıc Telekomünikasyon A.Ş.'de yapılan uygulamalı araştırma yer almaktadır.

Everthing changes rapidly. The only thing does not change during this dense change process is the importance of 'human' factor in a business. The importance given to the human source in the business increases day by day in accordance to the shift from industrial society to science society. Because in a business all the jobs are done by human source. Without any doubt, the gols to be reached and the continuation of a business is in correlation with the quality of employees. So the success of the business is parallel to the success of the employee. To make the employee successful, it is necessary to increase the effectiveness and fertility. This is only done by education.. Education is an important strategic weapon of the businesses today. Education has never been so important and valid in any age as it is in this age. Because today, as new knowledge and technologies rapidly develop, competitive superiority is achieved by a constant education that increases the knowledge and skills of employee in every condition. Yet, this is a necessity to effectively waste the time that is not able to be reproduced, and to consume while producing at the same time. Lots of works and researches prove the important and positive relation between education and labour productivity. The basis of the increase in productivity depends on the quality of labour and the state of education in every country and a long-term, wide ranged and stabilized education policy is neede in order to achieve development goals. Thus, instead of taking the education into consideration as expensive and waste of time, managers shold take it as an irevitable investment. In this research, the effect of the education on the improvement of labour productivity in companies is tried to be explained. The research contains of 4 parts. 1st part is about labour productiviy, 2nd part is education and the 3rd part is contains the theoric research about the relation between education and labour productivity. In the 4th part, consist the pratical research in Netaş-Northern Electric Telecommunication CO about the role of education in the increase of labour productivity in business.
Keywords: İşgücü verimi; İşletmeler; VERİMLİLİK