Müzik eğitimi-öğretimi süreçlerinde müzik kavramları bilgisinin algı üzerinden incelenmesi ve değerlendirilmesi - Yıldız, Ahmet (My University, 2023)
Bu araştırma; müziği ve eğitim – öğretim süreçlerini bir insan etkinliği olarak ele alarak; bu etkinliklerin keşfini ve ortaya çıkmasını mümkün kılan bedensel unsurların (beyin bölgeleri gibi) ve bu bedensel unsurlarla ilişkili olduğu görülen zihinsel yetilerin (dikkat, irade, anlam gibi) tespitine dayalı işlevsel ilişkilendirmeler üzerinden açıklanmaya çalışmaktadır. Bu anlamda müzik ve eğitim – öğretim; bedensel ve zihinsel unsurlar ve yetilerin mümkün kıldığı “olgular” ve bu olguların aktarılması amacına bağlı oluşmuş “kavramlar” olarak ele alınmıştır. Bu bedensel ve zihinsel unsurlar; “insan doğası ve algısı” temelinde ele alınarak tartışılmıştır. İnsan doğası ve algısı temeline ilişkin elde edilmiş deneysel veriler, nitel araştırma yöntemlerinden olan gömülü teori modeli ile analiz edilirken; sanat ve eğitim felsefelerinin temel çelişkilerini ve bilim – sanat – felsefe arasındaki terminolojik ayrılıklarını ortadan kaldıracak bir bakış açısı sunması amacıyla fenomenoloji felsefesinin (felsefi arka plan) bilgi kabullerine dayalı olarak yapılandırılarak kullanılmıştır. Araştırmanın yöntemi ve felsefi arka planı bu temellerle kurulurken, araştırmanın kapsamı da müzik eğitim öğretiminde kullanılan ve müzik terminolojisine ait temel kavramlara yönelerek, bu terminolojik anlama sahip kavramların olgusal temellerinin nesnel olarak saptanması ile sonuçlandırılmıştır.

This research aims to explain music and education as human activities by identifying the physical elements (such as brain regions) that enable the discovery and emergence of these activities, and the mental abilities associated with these physical elements (such as attention, willpower, and signification) through functional correlations. In this sense, music and education are considered as concepts that have emerged based on the facts enabled by these physical and mental elements and the purpose of transferring these facts. These physical and mental elements are discussed based on the human nature and perception. Experimental data obtained on the basis of human nature and perception are analyzed using the embedded theory model, which is a qualitative research method, while the phenomenology philosophy (philosophical background) is structured based on knowledge assumptions to provide a perspective that eliminates the basic contradictions of art and education philosophies and terminological differences between science, art, and philosophy. While the method and philosophical background of the research are established on these foundations, the scope of the research is focused on the basic concepts related to music education and terminology, and the objective determination of the factual foundations of concepts that have this terminological meaning.
Examination and evaluating of the knowladge of music concepts through perception in music education-teaching processes
Keywords: Algı; Art Education; Bilgi; Education; Eğitim – Öğretim; Empathy; Empati; Fenomenoloji; Imitation; Knowledge; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Phenomenology; Sanat Eğitimi Perception; Study and teaching; Taklit; Turkey; Türkiye