İş sağlığı ve güvenliği kavramının toplam kalite yönetimi açısından irdelenmesi ve gemi inşaa sanayinde (Tuzla tersaneler bölgesi) bir araştırma - Aydın, Fetiye (My University, 2010)
venliği, toplam kalite yönetimi, gemi inşa sanayi, IS0 9001:2008, OHSAH 18001 ÖZET İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KAVRAMININ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ AÇISINDAN İRDELENMESİ GEMİ İNŞAA SANAYİNDE(TUZLA TERSANELER BÖLGESİ) BİR ARAŞTIRMA Son yıllarda ülkemizde Gemi İnşaa Sanayinde görülen kapasite artışı, iş kazaların da ki artışı da beraberinde getirmiştir. Tersanelerin iş sağlığı ve güvenliğine verdikleri önem tüm kamuoyunca izlenmeye başlanmış ve yaşanan bu kazaların nedenleri üstüne çalışmalar yapılmıştır. Tersaneler bölgesinde yaşanan iş kazalarının temel nedenleri; taşeronlaştırma, esnek üretim, denetimlerin yapılmaması, yönetim sistemlerinin gereğinin yerine getirilmemesi, yönetimin iş güvenliğine gerekli önemi vermemesi ve yatırımları yapmaması olarak belirlenmiştir. Bu araştırma da ise; tersanelerde uygulanan toplam kalite yönetimi ile iş sağlığı ve güvenliği arasındaki ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Tuzla Bölgesi özelinde iş sağlığı ve güvenliğinin mevcut durumu incelendiğinde; işletmelerin yönetim sistemleri ile iş sağlığı ve güvenliği arasındaki ilişkiyi gördükleri belirlenmiş ve bu alanda yatırım yapmaya başlamışlardır. Toplam kalite sistemleri kuruluşların faaliyetlerini ve bu faaliyetleri süresince oluşan veya oluşmaya yakın olayları sistematik bir biçimde irdeleyerek elde edilen sonuçların işlenmesini ve aynı problemin tekrarına imkan vermeyecek önlemler alınmasını sağlamaktadır. TKY uygulayan işletmeler bu uygulamaya son beş yıl içinde geçmiş, sistemin istediği en temel gerekleri yerine getirmişlerdir. Sistemin tüm gerekleri alanda hayat bulamamış olmakla birlikte iş kazalarının azalmasına katkı sağlamıştır. Key words: Work health and safety, total quality management, ship construction industry, IS0 9001:2008, OHSAH 18001

A RESEARCH IN SHIP CONSTRUCTION INDUSTRY (TUZLA SHIP YARD ZONE), ABOUT INVESTIGATION OF WORKER HEALTH AND WORK SAFETY UNKNOWLAGE UPON TOTAL QUALITY MANAGEMENT In the past last years, increase of capacity in Ship Construction Industry in our country, brought together, increase of work accidents. The importance given by Ship Yards to the work health and safety, started to be surveyed by the public and studies realized about the reasons of those accidents. The reason of the accidents occurred in the Ship Yards zone is specified as: subcontracting, flexible production, miss of control, non execution of the conditions of management systems, management miss of importance to the work safety and non execution of the investments. In this research, it is tried to make relation between total quality management applied in the ship yards and work health and safety. Whenever the existing conditions of the work health and safety in Tuzla region are examined; it is précised that the companies sow the relation between management systems and work health and safety and they started to make investments in this filet. Total quality systems, by studying systematically the activities of the trades and the actions which occur or near to occur during this activities, provide to be executed the results taken and to be taken precautions which will not give opportunity to repeat the same problem. The companies which apply TKY, started this application in the last 5 years and realized the most basic conditions. Though all the conditions of the system are not realized in the filet, they helped to the increase of work accidents.
Keywords: İş Güvenliği; İş Sağlığı; Kalite Yönetimi_Toplam Kalite Yönetimi