Arap Körfez ülkelerindeki alternatif cezalarla ilgili kanunların İslam Hukuku açısından incelenmesi - Al Hamuman, Muath Abdulrahman (My University, 2024)
Modern dönemde ortaya çıkan cezalandırma yöntemleri modernitenin beraberinde getirdiği insan haklarını esas alarak bedene müdahale ile yapılan cezalar yerine hapis cezasını öngörmüştür. Bu vesile ile yaygınlık kazanan hapishane cezasının cezanın asıl amacı olan ıslahı yerine getirmediği, tam aksine suçlular üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Farklı suçlara verilen aynı hapis cezasının amacını yerine getirememesi ona alternatif olacak ceza arayışını beraberinde getirmiştir. Bu cezalar hapishaneye alternatif olarak “Alternatif cezalar” olarak adlandırılmıştır. Batı’da birçok ülkede uygulanan bu cezalar yarım asırdan beri İslam dünyasında özellikle de Arap Körfez ülkelerinde yaygınlık göstermiştir. Bu tezde Körfez ülkeleri kanunlarında uygulanan alternatif cezaların kökeni, uygulama alanları ve uygulama şartları incelenmektedir. Uygulamanın yanı sıra alternatif cezaların İslam hukukunda belirlenmemiş ve takdiri yetkililere bırakılmış olan ta’zir cezaları ile uygunluğu ve örtüşüp örtüşmediği belirlenecektir. Modern alternatif cezalar ile ta’zir cezaları karşılaştırılırken dönem farklılığı dikkate alınacak, günümüzün kavramları ile geçmişi okumak anlamına gelen anakronizm hatasından uzak durulacaktır. Tez İslam dünyasının önemli bir bölümünü oluşturan Arap Körfez ülkelerinin kanunlarını ele alması bakımından önemlidir. Aynı zamanda Körfez ülkelerindeki alternatif cezaları İslam hukuku ile mukayeseli işleyen ilk çalışma olma özelliğini haizdir.

In the modern era, emerging punishment methods, influenced by modernity and the principles of human rights, have favored imprisonment over corporal punishments. As a result, imprisonment has become widespread, yet it has been observed that prisons do not fulfill the primary purpose of punishment, which is rehabilitation; rather, they often have negative effects on offenders. The failure of a uniform prison sentence to achieve its intended goals for different crimes has led to the search for alternative punishments. These punishments, referred to as Alternative Sanctions, have been implemented as an alternative to imprisonment. While these sanctions have been in use for over half a century in many Western countries, they have become particularly common in the Islamic world, especially in the Arab Gulf countries. This thesis examines the origins, application areas, and conditions of alternative sanctions implemented in the laws of the Gulf countries. In addition to exploring their implementation, the thesis will also determine whether these alternative sanctions align with or diverge from Islamic legal concepts, specifically the ta'zir punishments, which are discretionary and not explicitly defined in Islamic law. In comparing modern alternative sanctions with ta'zir punishments, the thesis will avoid the anachronistic error of interpreting the past through contemporary concepts. This study is significant because it analyzes the laws of the Arab Gulf countries, which constitute a major part of the Islamic world. Additionally, it holds the distinction of being the first scholarly work to comparatively examine alternative sanctions in the Gulf countries in relation to Islamic law.
An analysis of the laws on alternative punishments in the Arab Gulf countries in terms of Islamic law
Keywords: Alternatif Cezalar; Alternative Punishments; Crime and Punishment; International Law; Islamic Criminal Law; Islamic law; İslam Ceza Hukuku; İslam hukuku; Modern Ceza Hukuku; Modern Criminal Law; Suç ve Ceza; Ta'zir; Ta’zir; Uluslararası Hukuku