Finansal bilgi ve tecrübenin davranışçı yanılgılar ile olan ilişkisi - Tunca, Lara (My University, 2016)
Son dönemde davranışçı finans, yatırımcı karar süreçlerini, insan davranışlarını, inançlar ve tercihler açısından inceleyen kabul görmüş bir çalışma konusudur. Yatırımcıların rasyonel ve piyasaların etkin olduğu geleneksel görüşün artık finans paradigmalarının merkezindeki yeri sarsılmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasının asıl amacı finansal bilgi ve tecrübenin, yatırımcı kararlarında davranışçı yanılgılara etkisini araştırmaktır .Literatürde konu hakkında yapılan ilk çalışmadır. Tezde incelenen davranışçı yanılgıların belirlenmesinde Barberis ve Thaler’in 2003 yılındaki makalesinin sınıflandırmasından hareket edilmiştir ve bu yanılgılar finansal bilgi düzeyi kapsamında ölçülmüştür. İlk olarak yanılgılar incelenmiş daha sonra ise finansal bilgi ile ilişkileri araştırılmıştır. Yanılgılar iki ana gruba ayrılmıştır: Tercihler ve İnançlar. İnançlar başlığı altında aşırı güven, iyimserlik, muhafazakarlık, temsil edilebilirlik, ulaşılabilirlik ve çıpalama ölçülmüştür. Tercihler başlığı altında ise belirsizlikten kaçma ve riskten kaçınma ele alınmıştır. Sonuç olarak, Finansal bilgi ve tecrübenin belirsizlikten kaçma ile arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bankacılık sektörü mensupları ise ulaşılabilirlik yanılgısı arasında da pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Davranışçı finans, finansal bilgi, yanılgılar

Behavioral Finance is an established field studying investor decision processes which takes into consideration the anomalies of human behavior, beliefs and preferences. Financial paradigms have moved away from the traditional view where agents are rational and markets are efficient. The main objective of this thesis is to discover to what extent financial literacy and knowledge affect behavioral biases on decisions of investment and consumption actions. The subject has been studied for the first time in the literature. The study have been based on Barberis and Thaler (2003) classification of biases and the relation between these biases and financial literacy have been measured. The biases have been separated into two groups: Preferences and beliefs. Six biases belong to the beliefs group being: overconfidence, optimism, conservatism, representativeness, availability bias and anchoring. Among preferences are; ambiguity aversion and risk aversion. It was concluded that ,financial literacy and ambiguity bias have a meaningful relationship. And also banking sector participants have a meaningful relationship with availability bias. KEY WORDS; Behavioral finance, financial literacy, biases
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Türkiye