Uluslararası pazarlamada politik risk - Kınalı, Cenk (My University, 2006)
Uluslararası Pazarlamada Politik Risk Global dünyada politik etkenlere bağlı oluşabilecek risklere karşı uluslararası işletmeler, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, detaylı bir ‘Politik Risk Analizi’ne sahip olma durumundadır. Bu analizin olmadığı durumlar, işletme için olaylara sadece gerçekleştiği anda çok küçük bir tepki verebilme şansını bırakmakta ve işletme açısından büyük maddi zararlara sebebiyet verebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası yatırımcıların ve uluslararası pazarlamacıların dikkatini politik risk faktörüne çekmek ve uluslararası pazarlamacılara ‘Politik Risk’ kavramıyla ilişkin dünya literatüründe yer alan bilgileri bütünsel ve sistematik olarak sunmaktır. Uygulama kısmında ise, Ortadoğu pazarında yer alan bir Türk şirketinin deneyimleri kullanılarak politik risk analizinin gerekliliği irdelenmiş, Ortadoğu pazarında faaliyet göstermek isteyen Türk pazarlamacısına ve yatırımcısına yol gösterilmeye çalışılmıştır.

Political Risk in International Marketing International companies – specially small and middle scale companies- have to have a detailed ‘Political Risk Analysis’ against the risks which would occur related to the political facts in a global world. When the events happened the lack of the political risk analysis could leave the companies with a very small reaction chance and could cause big losses for the company. This work’s aim is to attract international investor and marketer’s attention to political risk factor and to put forward the total knowledge in political risk for the international marketers in a systematic way. In the practice part, we examine the necessity of political risk analysis by using the experiments of a Turkish company, which runs business in Middle-east region, and we try to guide the Turkish marketers and investors who want to run business in this region.
Keywords: Politik Risk; Uluslararası Pazarlama; Uluslararası Pazarlama Çevresi