Tarım arazilerinin değerlemesi ve finansmanı, Mersin uygulaması - Özer, Yusuf (My University, 2019)
ÖZETTürkiye’de tarımsal alanların değerlemesinde birçok değerleme yöntemi kullanılmaktadır. Kullanılan değerleme yöntemlerinin neler olduğu ve bunların sonucunda ortaya çıkan yasal durum değeri veya mevcut durum değeri üzerinden değerlemeye konu, üstünde tarımsal faaliyet gösterilen/ gösterilecek olan arazilerin finanse edilme şekilleri ile finansman sağlayan kurumlar ve bu kurumların sağladıkları finansman çeşitlerine yer verilmiştir. Bunlarla beraber Mersin özelinde bu durumun uygulamalı örneğinin (Mersin’deki tarım alanlarının değerlemesi ve finansmanı sisteminin) işlevselliğini gözlemlenmiştir. Uygulamadaki hata, noksan ve geliştirilmeye açık yönlerin neler olduğunu ortaya konmuş ve yapılabilecek iyileştirmelere yönelik öneriler sunulmuştur.Yapılan çalışma gayrimenkul değerlemesi alanında tarım alanlarının değerleme konusu ile finans kaynakları alanında tarım alanlarının finansmanı konusunun birleşiminden meydana gelmiş olup, sonuç itibariyle tarım alanlarının değerlemesi ve finansmanı sisteminin derinlemesine ele alınması ve çalışma süresi içerisinde genelden özele, bir bütün içerisinde sade, yalın ve akıcı bir dil kullanılarak, bilimsel terimler ve tabirler ile bilimsel ve özgün bir eser ortaya konulmuştur

ABSTRACTMany valuation method is used in the valuation of agricultural land in Turkey. The valuation methods used and the legal status value resulting from or as a result of the valuation methods, the ways in which the agricultural activities / areas to be displayed / which will be shown / displayed on the basis of financing and the financing types provided by these institutions are given. In addition to these, in Mersin, the practical example of this situation (the valuation and financing system of agricultural land in Mersin) was observed. The errors, deficiencies and deficiencies in the application were determined and suggestions for improvements were presented.The study consists of a combination of the field of appraisal of agricultural areas in the field of real estate appraisal and the financing of agricultural areas in the field of financial resources. As a result, the valuation and financing of the agricultural areas are considered in depth and the language is simple, simple and fluent throughout. Using scientific terms and expressions, a scientific and original work has been introduced.
Keywords: Agriculture; Değerleme; Financing; Finansman Real estate; Gayrimenkul; Tarım; Valuation