Rekabet stratejisi belirlenmesine yönelik yapısal analiz ve bir uygulama - Karaca, İrfan (My University, 2003)
REKABET STRATEJİSİ BELİRLENMESİNE YÖNELİK YAPISAL ANALİZ ve BİR UYGULAMA Son yıllarda ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların, birçok sektörde olumsuz sonuçlar doğurduğu gözlemlenmektedir. İşletmelerin, geçmişten almaları gereken önemli derslerin başında, küresel ve ulusal düzeyde belirlenmesi gereken, rekabet stratejilerinin yeterince dikkate alınması gelmektedir. Günümüzde stratejik olmayan hiçbir eylem planı, başarılı olmayı hak etmemektedir. Aktif iş hayatının işletme yönecileri, sermaye ve tecrübelerini, bilimsel çalışmalarla birleştirmek zorundadırlar. Bu çalışma, bir işletmenin başarılı bir rekabet stratejisini nasıl belirlemesi gerektiği temeline dayanmaktadır. Tezin araştırma konusu olan, Elektrik Malzemeleri Sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çoğu, geçmişte tesadüfen elde ettikleri başarıyla, belli bir güçte kalmayı başarmışlardır. Geçmiş yıllardaki ani talep patlamaları, işletme yöneticilerinin kendilerini başarılı saymalarına sebep olurken, bu yöneticiler, talebin düşmesine rağmen, stratejilerini değiştirmekte yetersiz kalmışlardır. Sonuç olarak, gelecekte yaşanacak sorunların önlemleri, bu günden alınmalıdır. Aksi taktirde, geleceğin yeni talep patlamalarına sahne olacağını bekleyerek zaman kaymetmek, ortaya doğru bir sonuç çıkarmayacaktır.

STRUCTURAL ANALYSIS FOR DEFINING COMPETITIVE STRATEGY and A CASE STUDY It is observed that, the economical problems in our country has negative effects on most of the business fields. One of the major expirience that the companies must learn is: taking enough care about the competitive strategies which has to be defined at global and national basis. Today, non of the action plans may deserve to be successful which is not strategic. The managers of the active business life has to combine their capital and experience with academic studies. This study is based on how to define a competitive strategy in a successful company. Most of the companies who act in the Electrical Materials Sector -which is the search field of this thesis- were able to stay strong because of their succes in the past which happened coincidentally. The booming demand in the past years cuased the company managers think that it is their own success and these managers are not sufficiently changing their strategies against the decreasing demand. As a result, the preventive measures of the future's problems should be taken today. Otherwise, loosing time by waiting future's booming demands will not bring a proper result.
Keywords: Genel yönetim; Pazarlama Yönetimi; Rekabet Stratejisi