Yöneticilerin işe bakışlarının insan kaynakları yönetimi açısından önemi ve gsm sektöründe bir araştırma - Alkan, Pelin (My University, 2008)
Hızlı bir değişim süreci ile karşı karşıya bulunan işletmelerin başarıya ulaşabilmeleri için yönetsel işlevlerin tam ve doğru bir şekilde uygulanması gerekir. Bu noktada ise karşımıza yönetimin beşeri unsuru olan yöneticiler çıkmaktadır. Yönetici, beşeri kaynaklar kadar maddi kaynaklar ve zamanı da üretim faktörü olarak kullanmak ve insan emeği ile uyumlaştırmak zorunda olan bir kişidir. Yönetimin bir mesleğe dönüşmesi ile ilgili daha sonrasındaki gelişmeler yönetici kavramını ortaya çıkarmıştır. Yöneticiler yönetsel bilgi, beceri ve yetenekleri eğitim ve deneyim yoluyla kazanmış, girişimci adına bir işletmeyi yönetebilmek için görev yapan kişiyi açıklamak için kullanılmaktadır. İnsan kaynaklarını etkin kullanan isletmelerin günümüzde varlığını sürdürme şanslarının çok yüksek olduğu ve kar, kalite, verimlilik gibi diğer amaçlarını gerçekleştirmelerinin çok daha kolay olduğu, şirketin stratejik bir partneri olarak herkes tarafından bilinmektedir. Artık insanı herhangi bir üretim faktörü olarak gören anlayış yıkılmıştır. İşletme yönetimi de buna göre yapılanmak, sistemini buna göre kurmak ve isletmek zorundadır. Bu çalışmada; Yöneticilerin işe bakışlarının İnsan Kaynakları Yönetimi açısından önemi GSM Sektöründe bir araştırma yapılarak incelenecektir. Yöneticilerin insan kaynakları yönetimini ne kadar tanıdığı, ne kadar katılmak istediği onlar için önem dereceleri ve özellikle insan kaynakları fonksiyonlarında İşe alım, Eğitim ve Değişim Yönetimine bakış açıları incelenecektir.

For companies that face a fast change process, management functions should be entirely and exactly implemented to achieve success. In that point, we face executives, the human elements in the management. The executive is expected to use not only human resources but also material resources and time as production agents and adapt them to human labor. Developments regarding the transformation of management into a vocation, afterwards, brought out the concept of executive. “Executive” is use to describe a person who is managing a company in the name of an entrepreneur thanks to his executive knowledge, competencies and abilities obtained by education and experience. It is known that the possibility of an enterprise to be able to carry on and to be able to reach some other goals such as profit, quality and efficiency is very high if this enterprise is able to use its human resources in an effective way. The concept that sees man as any factor of production is now ruined. So, the operational management should restructure, rebuild and operate its systems by means of this change. At this point, the major problem is finding the human resource that builds and operates this system, implements the main goals, the competition criterias and provides the continuity and also directing this human resource in accordance with the goals. In this study, Executives views on Human Resources Management’s Importance and difficulty in GSM Sektor . At the same time, How Executives aspect about what know Human Resources Management and to be added to Human Resources Management. Especially Point of views that are thought by Executives deal with on Recruitment, Training, Change Management of Human Resource Management Functions.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Yöneticiler_İnsan Kaynakları Yönetimi