Osmanlı Devleti-Bulgaristan Prensliği ilişkileri - Bayraktarova, Emine (My University, 2002)
Osmanlı devletinin Bulgaristan Prensliğine karşı izlediği politikanın temelinde, Osmanlı hükümetinin, genellikle diplomatik yollara başvurarak, Berlin Antlaşmasıyla tespit edilen haklarının muhafaza edilmesi ve pekiştirme çabası yatmaktaydı. 1886-1887'de Prenslikte oluşturulan Naipler Kurulu esnasında, tutumunu hemen belirleyen Osmanlı hükümeti, Ağustos 1886'dan sonra meydana gelen gelişmeleri yakından takip etmekteydi. Olaylara doğrudan müdahale etmeksizin, büyük devletlerinin Balkanlar'daki çıkar çatışmalarından yararlanan Babıali, yeni kurulan Prenslikte Bulgar hükümetlerinin Rusya karşıtı tutum ve politikalarını desteklemekteydi. Bu şekilde de Balkanlar ve Bulgaristan Prensliği üzerindeki nüfuzunu muhafaza etmeye çalışmaktaydı. Osmanlı devletinin Ferdinand'ın Bulgar Prensi olarak seçimine karşı sergilediği tavra ait gelişme ve siyasi olaylar, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Osmanlı devleti ile Bulgaristan Prensliği arasındaki ilişkileri uzun bir dönem için belirlemekle beraber, Ferdinand'ın seçim meselesi bu ilişkilerin sadece küçük bir kesitini teşkil etmekteydi. Osmanlı hükümeti, Prenslik aleyhinde verdiği bazı tavizler ve gösterdiği hoşgörülü tutum ile Ferdinand yönetimindeki Bulgaristan Prensliğinde nüfuzunu pekiştirmeyi, dolayısıyla da Balkanlar'da varlığını sürdürmeyi amaçlamaktaydı.

At the base of the Turkish policy towards the vassal Bulgarian Principality during the 1878-1908 was the striving of the Ottoman government to maintain and consolidate chiefly by diplomatic means, the suzerain rights sanctified by the Treaty of Berlin over Bulgaria. During the period of the Regency the Ottoman government very quikly found its bearings in and adapted itself to the new situation created after August 1886. Without forcing the events, trying to soften at least in part the sharpnes of the great powers confrontations in the Balkans, the Sublime Porte as a matter of fact encourraged the anti-Russian trends in the political line of the Principality governments. Developments and the political aktions, connected with the attitude of the Ottoman government towards Ferdinand's election are only a brief episode, marking the evolution of Ottoman- Bulgarian Principality relations after the 1877-1878 Ottoman-Russian war for a whole decade -relations in which by a series of some concessions and a favorable attitude the Ottoman government attempted to consolidate its positions, to extend the duration of the existence of the Empire in the Balkans.
Keywords: Bulgaristan_Dış İlişkiler_Osmanlı Devleti; Osmanlı Devleti_Dış İlişkiler_Bulgaristan