Immigrants and xenophobia in the european union - Özer, Yeşer Yeşim (My University, 2007)
Günümüzde dünya nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturan göçmenlerin ve göç olgusunun yarattığı etkiler, ekonomik, sosyal, politik ve kültürel alanlarda açıkça görülmektedir. Bu durum, bir çok farklı bilim dalının göç ve göçmenlik konularını değişik açılardan ve kendilerine özgü metotlarla incelemelerine ve dolayısıyla farklı problemler ve sonuçlar belirlemelerine yol açmıştır. Bu çalışma uluslararası göç ve göçmenlik durumuna siyaset bilimci gözüyle bakarak, göçmenlik ve yabancı düşmanlığı arasındaki karşılıklı etkileşim ve ilişkiye dikkat çekmektedir. Göç ve göçmen kavramlarını tanımlarken ortaya çıkan teorik ve pratik alanlardaki farklılıklar, ulus-devletleri, göçmen haklarının sınırlarının belirlenmesi konusunda temel belirleyici aktörler olarak ortaya çıkarmıştır. Ulus-devlette “yabancı” olarak kolaylıkla kategorize edilebilen göçmenler, yabancı düşmanı davranışların da birincil hedefi olmaktadır. Yabancı düşmanlığı kavramının, milliyetçilik ve ırkçılık gibi aşırı uçlarla arasındaki sınırın belirsizliği ve değişkenliği, ulus-devletin göçmenlerin haklarını belirleyen başat güç olması gerçeği ile beraber değerlendirildiğinde ortaya çıkan tablo, durumunun, bugünkü küreselleşmiş dünyada ortaya koyduğu ciddi tehlikeleri açıkça göstermektedir. Bu çalışmada, özellikle Avrupa Birliği çerçevesinde incelenen göçmenler ve yabancı düşmanlığı ilişkisinin, “Avrupalı” kimliğinin oluşturulması ve Avrupa Medeniyeti’nin tanımlanması çabalarının yansımalarından ayrı düşünülemeyeceği belirlenmiştir. Bu çerçevede, göçmenler ve yabancı düşmanlığı ilişkisinin, 2000’li yıllarda Islamophobia (Islam Korkusu / Düşmanlığı) yönünde geliştiği görülmüştür.

Nowadays, with the global share of three per cent, the influences of migration and migrant population are quite obvious in economical, social, political and cultural life. Arising from this situation, various scientific disciplines have built up their own perspectives and methods in order to study migration and migrants. This, of course, leads to different findings and in consequence, different problems and solutions. This study analyzed the relation between migration / migrant population and xenophobia from a political scientist approach. It has been identified that the paradoxes arisen from the different focuses of theory and practice in defining migration/ migrant have lead to the fact that today, nation-states have been emerged as the main actors in granting rights to migrant population and hence structuring the limits of migrants’ rights issue. Migrants have also been the primary targets of xenophobic acts because they are easily identifiable as “foreigners”. Together with this, considering the dangerous relation of xenophobia with extreme ideological concepts such as nationalism and racism, today’s situation has been appeared as more serious than ever for the global peace and order. In the study, specifically analyzed European Union Case has shown that in Europe, the relation between migrants and xenophobia has been impossible to think apart from the process of European identity formation and the efforts of defining European civilization. In this framework, in 2000s, Islamophobia has been identified as the new form of xenophobic attitude.
Keywords: Avrupa Birliği_Siyaset ve Yönetim; Avrupa Birliği_Türkiye_Uluslararası İlişkiler; Göçmenler; Türkiye_Uluslararası İlişkiler_Avrupa Birliği