Güneş enerjili otomobil sistemi tasarımı - Ayna, Erol (My University, 2000)
Bu çalışmanın amacı, yurtdışında yaygın şekilde uygulaması olan, fakat ülkemizde uygulaması yapılmamış olan güneş enerjili otomobil sistemleri üzerinde literatür ve araştırma çalışması yapmaktır. Özellikle Japonya, Almanya, ABD., Avustralya ve Kanada'da güneş pili sistemleri ile çalışan otomobiller dizayn edilmekte ve uluslar arası yarışmalar yapılmaktadır. Güneş pili sistemleri; güneş ışığını elektrik enerjisine dönüştüren güneş pili modülleri, güneş ışığındaki günlük değişme ve kesintilere karşın sistemin sürekli çalışmasını sağlayan bataryalar, bataryaları kuvvetli ve zayıf şarjlara karşı koruyan şarj regülatörü, güneş pili modüllerinin daima en uygun güçte çalışmasını sağlayan regülatör ve modüllerin bir bölümünün veya tamamının ışıksız kullanılmasından kaynaklanan ters akımların etkisini önleyen diyotlardan oluşur. Bunun yanında araç verimini en iyi şekilde arttırabilmek için tasarlanan özel dizayn elektronik devreler ve destek sistemleri önemli bir yer tutmaktadır. Güneş pili sistemlerine kıyasla çok daha yeni olan bir teknoloji de Stirling motoru yardımıyla elektrik üretimi teknolojisidir. Stirling motoru dıştan yanmalı bir motordur. Güneş enerjisi veya biogaz, enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Stirling motoru; iş yapan bir gaz ile dolu sızdırmaz yataklı bir sistemi içerir. İçerisinde genellikle hidrojen veya helyum gazı kullanılır. Kinematik Stirling ve serbest pistonlu Stirling olmak üzere iki çeşiti vardır. Bu çalışmada her iki teknoloji ayrı ayrı ve birlikte kullanılarak otomobil sistemi tasarımı ve ekonomik analiz yapılacaktır. Önümüzdeki yıllarda Güneş enerjisi konusundaki çalışmaların daha bir önem kazanacağı düşünülürse, bu yüksek lisans tez çalışmasının bilimsel literatüre bir yenilik getireceği şüphesizdir.
Keywords: GÜNEŞ ENERJİSİ-OTOMOBİL; Motorlu kara taşıtları