Orta öğretim matematik eğitiminde kavram haritalanması tekniğinin kullanımı - Kabaca, Tolga (My University, 2002)
Bu çalışmada, alternatif bilişsel eğitim metotlarından Kavram Haritalanması metodunun Matematik derslerinde kullanımı araştırılmıştır. Kavram Haritalanması, bir konuya ait kavramların, birbirleri ile olan ilişkileri de isimlendirilerek, bir kağıt üzerine çizilmesi veya bir pano üzerine yerleştirilmesi demektir. Kavram Haritalarında görsellik ön planda olduğundan öğrenme ve akılda tutma kolaylaşır. Kavram haritasına, bir konu içindeki kavramların grafiksel olarak somutlaştırılması da denilebilir. Bu araştırmada, kavram haritaları Matematik derslerindeki Mutlak değer, Üslü Sayılar ve Köklü Sayılar konularının öğretiminde kullanılmıştır. Bu öğretim metodunun Türk Eğitim sisteminde genellikle kullanılan klasik düz anlatım metodundan daha etkili olup olmadığını araştırmak amacı ile İstanbul Küçükyalı Kadir Has Anadolu Lisesi'nden 149 birinci sınıf öğrencisi 2 gruba ayrılmış ve bu öğrencilerin 74 kişilik kısmına anlatılan derslerde kavram haritalarından faydalanılmıştır. Diğer öğrenciler derslerini her zaman ki gibi işlemeye devam etmişlerdir. Bu gruplar oluşturulurken, öğrencilerin daha önceki başarı durumları göz önüne alınarak iki homojen grup oluşturulmasına dikkat edilmiştir. 8 haftalık bir eğitim sürecinin ardından, bir sınav yapılmış ve grupların puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Kavram haritası destekli eğitim gören grup diğer gruba göre önemli bir anlamlılık derecesinde (a=.01) daha başarılı olmuştur. Ayrıca, Kavram Haritası destekli eğitim gören öğrencilere yapılan bir anket sonucunda öğrencilerin bu tarz bir eğitime destek verdikleri ve kavram haritaları hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın neticesinde ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise şudur; Gelir düzeyi düşük olan öğrenciler gelir düzeyi yüksek olan öğrencilere göre kavram haritası destekli eğitimden daha fazla istifade etmişlerdir. Çalışmanın bitiminde, bu sonuçlar yorumlanmış ve hem kavram haritaları ile ilgili yapılacak yeni çalışmalara yönelik hem de eğitim sistemimize yönelik öneriler sunulmuştur

USING CONCEPT MAPPING TECHNIQUE ON ALGEBRA IN HIGH SCHOOL MATHEMATICS TEACHING In this study, the use of Concept Mapping Technique, which is one of the alternative cognitive educational methods, was reserched in Mathematics lessons. Concept Mapping is being drawn on a paper or arranged on a board the concepts belonged to a certain subject. But, not only the concepts bu also the relationships between these subjects are shown and written. Owing to Concept Maps, learning and reminiscence gets easier. It can be said that, concretizing graphically of the mind for the Concept Maps. In this study, Concept Maps were used to teach Absolute Values, Exponentials and Radicals subjets in Mathematics. To examine this training method is more efficient than classical educational methods, generally used in Turkish educational system, 149 first grade high school students from Istanbul Kucukyali Kadir Has Anatolian High School were divided into two separate groups. In the lessons of one of these groups, which contains 74 students, concept maps were used. But the other group's lessons were conducted traditionally. While constructing these groups, students' previous Mathematical succes was considered and it is emphasized on the homogenity. After the eight weeks training session an exam was made and two groups' average points were compared. The group, which was trained by Concept Mapping based education, was significantly more succesful (a=.01) than the other group, which was trained traditionally. In addition, as a result of a questionnaire, applied to the Concept Mapping Based education students, it is realised that students support this kind of education and general opinions about concept maps are positive. Another interesting result of this research is follwing; the students, whose economical conditions are lower than the others, benefit from concept maps excesively more than others. At the and of this study, the results were explained and both for the next studies on Concept Maps and for the Turkish Educational system, various suggestions were presented.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Matematik; Matematik-öğrenim Ve Öğretim; Ortaöğretim Türkiye