Sağlığın geliştirilmesine sağlık iletişimi yöntemleri olarak sosyal pazarlama, medyada savunuculuk ve halkla ilişkilerin etkisi - Çınarlı, İnci (My University, 2004)
AGLIGIN GELISTIRILMESINE SAGLIK ILETISIMI YÖNTEMLERI OLARAK SOSYAL PAZARLAMA, MEDYADA SAVUNUCULUK VE HALKLA ILISKILERIN ETKISI Günümüzün önemli saglik sorunlariyla tip biliminin tek basina mücadele etmesinin yetersiz kalmasi sonucunda gitgide önem kazanan bir çok disiplinli alan olan saglik iletisimi; sosyal pazarlama, medyada savunuculuk ve halkla iliskiler yöntemlerini kullanarak sagligin gelistirilmesine katkida bulunmaktadir. Özellikle de “stratejik iletisim yönetimi” olarak tanimlanabilen halkla iliskilerin iki yönlü, consensus’a dayali, anti-Makyavelist modeli, kamu sagliginin gelistirilmesinde önemli bir güçtür. Bugün kamu sagliginin sosyal degisim çabalarinin önündeki en büyük engel, egemen medyanin status quo’cu, sagligi “tibbilestirme”ye ve daha da ileri giderek sagligi “metalastirma”ya yönelik tutumudur. Küresellesmenin bir sonucu olarak devlet, özel sektör ve STK’lar arasinda paylastirilmis bir sorumluluk haline gelen sagligin gelistirilmesi faaliyetleri, iletisim tekniklerini kullanarak “dogru” ve “kullanilabilir” enformasyonlarla sagligin “sosyallestirilmis” hedeflerine ulasabilecektir. Bu amaçla saglik iletisimi kampanyalari, bireysel saglik davranislarinin degistirilmesinin ötesinde, sosyal degisimi hedeflemelidir.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Medyada Savunuculuk; Sağlık İletişimi; Sosyal Pazarlama