Duygusal zeka ve karar verme stratejileri arasındaki ilişki - Ulusu, Neslihan Türkmenoğlu (My University, 2019)
Duyguların ve duygusal zekanın karar alma sürecinde önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Bu noktadan hareketle, bu araştırmada; çalışanların sahip oldukları duygusal zeka düzeylerinin, karar verme stilleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın verileri 200 çalışanın katılımıyla, anket yöntemi ile elde edilmiş olup toplam 92 maddeden oluşan anket formunun ilk 11 sorusu demografik sorulardan oluşmaktadır. Anket formunda demografik soruları 41 maddelik Duygual Zeka Ölçeği ve 40 maddelik Karar Verme Stratejileri Ölçeği takip etmektedir.Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizi sonucunda duygusal zeka ölçeği alt boyutlarından “iyimserlik” ile “mantıklı karar verme” stratejisi arasında pozitif yönde; “bağımlı karar verme” ve “kararsızlık” arasında ise negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Duygusal zeka ölçeği alt boyutlarından “duyguların değerlendirilmesi” ile “kararsızlık”, “dürtüye dayalı karar verme” ve “bağımlı karar verme” stratejisi arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur.

In literature it is indicated that the people with high-level emotional intelligence, will benefit from emotional abilities to make right decisions. In this research, it is aimed to reveal the effect of emotional intelligence on decision making types. The data of the study was obtained by questionnaire with the participation of 200 employees. The survey consists of a total of 92 items and the first 11 questions are demographic questions. After the questionnaire's demographic questions, a 41-item Modifies Schutte EI Scale and a 40-item Decision-Making Strategy Scale are included.According to the results of the research, there is a significant relationship between emotional intelligence level and decision-making strategies. As a result of the analysis; There is a positive relationship between “optimism” factor and “logical decision making” strategy. A negative relationship was found between “dependent decision making” strategy and “indecision”. Negative and satistically meaningful relationships were found between “feelings evaluation” and “indecision”, “impulsive decision making” strategy and “dependent decision making” strategy.
Keywords: Business; Decision making; Decision Making Strategies; Duygusal zeka; Emotional intelligence; İşletme; Karar verme; Karar Verme Stratejileri Emotional Intelligence