Hemşirelik müdürlük sisteminin çalışan hemşire performansına etkisi; Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi ile Marmara Üniversitesi Hastanesinin hemşire performansı açısından karşılaştırılması - Ertaş, Nilgün (My University, 2006)
Bu çalışma; hemşirelik müdürlük sisteminin, çalışan hemşire performansına etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma kapsamına, üniversite hastanesi olan ve hemşirelik müdürlük sistemiyle çalışmayan GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde görevli 156 hemşire ile yine üniversite hastanesi olan ve hemşirelik müdürlük sistemiyle çalışan Marmara Üniversitesi Hastanesinde görevli 44 hemşire alınmıştır. Çalışmaya alınan hemşirelere, hazırlanmış olan anket ve hemşirelik uygulamaları veri formu uygulanmıştır. Elde edilen bulguların değerlendirilmesinde sayı-yüzde dağılımları, tanımlayıcı istatistikler, madde analizleri, güvenilirlik analizleri, anova ve farklı gruplar için t-testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda iki hastanede çalışan hemşirelerin, yarısı 25–30 yaş grubu, çoğunluğu sağlık meslek yüksek okulu ve hemşirelik yüksek okulu mezunu ve tamamına yakını 1–9 yıl hizmet ettikleri tespit edilmiştir. Yüksek lisans mezunu hemşirelerin eğitim uygulamaları açısından diğer okullara göre daha iyi oldukları görülmüştür. 1–3 yıl görev yapmış hemşirelerin hastalara tedavi uygulamalarında daha kötü fakat hasta muayenesi ve tanı işlemlerinde daha iyi oldukları belirlenmiştir. Hemşirelik müdürlük sisteminde çalışmayan hemşirelerin, hemşirelik müdürlük sistemiyle çalışan hemşirelere göre “hasta muayenesi ve tanı işlemleri uygulamaları”nda daha iyi olduğu fakat “servisle ilgili malzeme, araç-gereç temini”nde daha kötü oldukları saptanmıştır. Yönetim sistemi olarak uygulanan hemşirelik müdürlük sisteminin hemşirelik uygulamaları açısından çalışan hemşire performansına önemli bir etkisinin olduğu belirlenememiştir.

THE EFFECT OF NURSING DIRECTORSHIP SYSTEM ON THE PERFORMANCE OF WORKING NURSE; THE COMPARISON OF WORKING NURSES IN TERMS OF PERFORMANCE IN GATA HAYDARPAŞA EDUCATION HOSPITAL AND IN THE HOSPITAL OF MARMARA UNIVERSITY. This study is planned as definer on purpose of determining the effect of nursing directorship system on the performance of nurse. Into research content, 156 nurses working in GATA Haydarpaşa Education Hospital which is not a university hospital and doesn’t operate with nursing directorship system and 44 nurses working in Marmara University Hospital which is again a university hospital and operates with nursing directorship system are chosen. Prepared questionnaire nursing application data form are applied to nurses are chosen for research. In the assessment of obtained findings; number-percentage distribution, defining statistics, material analysis, trustworthiness analysis, anova and t-test for different groups are used. As a result of research; it is observed that 25-30 age group composes the half of working nurses, most of working nurses are Health Profession High School and Nursing High School graduates and nearly all of them have been working for 1-9 years. Nurses having master degree are better than other schools in terms of educational applications. It is observed that 1-3 years working nurses are worse in treatment applications to patients but better in inspection of patients and diagnosis procedures. It is also pointed out that nurses not working in nursing directorship system are better than nurses working in nursing directorship system in “patient inspection and diagnosis procedures” but worse in “supply of materials and equipments related with service” respectively. İt is not noted that nursing directorship system applied as a management system has significant effect on performances of the nurses.
Keywords: Hemşirelik_Performans Değerlendirme; Yöneticiler_Personel Yönetimi