Konut yapı kooperatiflerinde standart hesap planına göre maliyet hesaplarının kapatılması - Yağmur, Çiçek (My University, 2001)
Ülkemizdeki çarpık kentleşme, konut yapı kooperatiflerinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Kırsal kesimlerden başlayan göçle birlikte insanlar derme çatma yapılar yaparak barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmışlardır. 1950'lerdeki göçle başlayan bu sorun ülkemizin siyasal ve sosyal gündeminden hiç düşmeyen bir sorundur. Çarpık sayılan bu yerleşme biçimi bir türlü önlenememektedir. Burada konut kooperatiflerine büyük görev düşmektedir. Konut Yapı Kooperatiflerindeki amaç, karşılıklı yardım ve dayanışma ile üyelerine en düşük maliyetle sağlam konutlar teslim etmektir. Maliyet hesaplamalarında kullanılan rakamların tespiti ve maliyetlerin doğru bir şekilde hesaplanması için İyi bir muhasebe sisteminin olması gerekir. Tezimizin birinci bölümünde, kooperatif kavramı, konut yapı kooperatiflerinin amaçları ve ülkemizdeki konumu ve kooperatiflerde kullanılan belge ve defterler açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, konut yapı kooperatiflerinde vergilendirme açısından muaflık ve istisnalar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, konut yapı kooperatiflerinde maliyet muhasebesinin önemi ve hangi maliyet muhasebe sisteminin uygun olacağı incelenmiştir. Tekdüzen Hesap Planı kısaca açıklanmış konut yapı kooperatiflerinde ne şekilde kullanıldığı gösterilmiştir. Dördüncü bölümde, konut yapı kooperatiflerindeki maliyetler ayrı ayrı incelenmiştir. Beşinci bölümde, tekdüzen hesap planına göre maliyet hesaplarının muhasebeleştirilmesi işlemleri gösterilmiştir. Altıncı bölümde, konut yapı kooperatiflerindeki muhasebe işlemleri bir örnek üzerinde gösterilmiştir. Sonuç bölümünde tez konusuyla ilgili sonuçlar yer almaktadır. Son bölüm ise yararlanılan kaynaklar bölümüdür.

The deformed urbanization in our country puts forward the necessity of residence building cooperatives. Commencing with the migration from rural areas people started to meet their sheltering needs with jerry-built structures. This problem, starting with migration in '50s, is a permanent problem in our country's political and social agenda. This deformed type settling in no way can be prevented. At this point residence cooperatives have an important role. The purpose in Residence building Cooperatives is to supply its members strong residences with the most economic cost with the help of mutual assistance and solidarity. To determine the figures, which will be used in the cost calculations and to calculate the costs correctly, there must be a good accountancy system. In the first part of the thesis the concept of cooperative, purposes of residence cooperatives and its place in our country and the documents and books that are used in the cooperatives are explained. In the second part, exemptions and exceptions in taxing aspects in residence building cooperatives are explained. In the third part, the topics -the importance of cost accountancy in residence building cooperatives and of which cost accountancy system should be appropriate-are investigated. Single Entry Bookkeeping is briefly explained and shown how it is used in residence building cooperatives. In the fourth part, costs in residence building cooperatives are examined individually. In the fifth part, accountancy procedures of cost calculations according to single entry bookkeeping are shown. In the sixth part, the accountancy procedures in residence building cooperatives are presented on a sample. In the conclusion, the results of the thesis subject are presented. The last part is the references.
Keywords: Ekonomi; Hesap; İnşaat ve konut; Konut Kooperatifleri Türkiye; Kooperatifler