Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu (TCK m.136) - Çağlar, İsmail (My University, 2022)
Gelişim hızını günden güne artıran teknoloji, artık hayatımızın her alanını etkilemekte ve bizleri de içinden geçtiği bu değişime tabi kılmaktadır. Ancak söz konusu değişim ve gelişim döngüsünün içerisinde kendisine yer bulmaya çalışan insanoğlu, sahip olduğu bazı değerlerin kullanılmasına rıza göstermek zorunda kalmıştır. Bu değerlerin başında gelen ve yeni dünyanın petrolü olarak görülen en önemli kavram ise bilgidir. Bilgi, artık günümüzde onu elinde bulunduran kişiler açısından bir güç kaynağı olarak kabul görmekte ve bu nedenledir ki kendisine sahip olma noktasında insanları cezbetmektedir. Çalışmamızın konusunu oluşturan ana kavram olan kişisel veriler ise bugünün dünyasında en çok elde edilmek istenen bilgi çeşididir. Zira insana ait verilere sahip olmak, onun davranışlarını şekillendirmek açısından son derece önemlidir. Özellikle 21. yüzyıl başlarında bilişim sistemlerinin daha etkin hale gelmeye başlamasıyla özel hayatın bir parçası olan kişisel verilere ulaşım kolaylaşmış ve bu verilerin aktarımı, depolanması ile paylaşılması gittikçe yaygınlaşmıştır. Küreselleşen dünyada kişisel verilerin kullanımının bu şekilde artması, bilgi güvenliği konusunda çeşitli endişeler uyandırmış ve bu durum birçok hukuki problemi de beraberinde getirmiştir. Tüm bu gelişmelerin sonunda ise kişisel verilerin korunması ile ilgili endişeleri gidermek ve temel hakların içerisinde büyük bir öneme sahip olan kişisel verilerin korunması hakkını güvence altına almak amacıyla devletler, kendi ulusal mevzuatlarında ve birlikte hareket ederek uluslararası hukuk düzleminde bazı düzenlemeler yapmışlardır. Kişisel verilerin korunması amacıyla tüm dünyada başlayan ve günümüzde halen devam etmekte olan kodifikasyon hareketlerine Türk kanun koyucusu da kayıtsız kalmamıştır. Bu kapsamda yapılan en geniş düzenleme ise başlı başına kişisel verileri konu alan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu olmuştur. Bununla birlikte söz konusu kanundan daha önce yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu’nda özel olarak kişisel verileri konu alan üç suç tipi düzenlenmiştir. Çalışmamızın konusunu oluşturan verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu da bu üç suç arasında yer almıştır. Eserimizde öncelikle tezimizin konusunu oluşturan suç tipinin daha iyi analiz edilebilmesi için kişisel verilere ilişkin önemli kavramlara değinilmiş ardından söz konusu suç, doktrindeki görüşler ve yargı kararları bağlamında incelenmeye çalışılmıştır. Teknoloji, kişisel veriler, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu

Increasing the speed of development day by day, technology now affects every aspect of our lives and makes us subject to this change that it has. However, human beings trying to find a place for themselves in this change and development cycle have to give consent to the use of some values that they have. The most important concept among these values and seen as the oil of the new world is information. Information is now accepted as a source of power for the people who hold it, and for this reason, it motivates people at the point of possessing it. Personal data, which is the main concept that constitutes the subject of our study, is the most desired type of information in today's world. Because having data that belongs to human is extremely important in terms of shaping his behavior. Especially at the beginning of the 21st century, with the information systems becoming more effective, accessing to personal data which is a part of private life, has become easier and the transfer, storage and sharing of this data has become increasingly common. The increase in the use of personal data in the globalizing world has raised some concerns about information security and this situation has brought many legal problems. At the end of all these developments, in order to eliminate the concerns about the protection of personal data and to secure the right to the protection of personal data, which has great importance among the fundamental rights, the states have made some regulations in their national legislation and field of international law cooperatively. The Turkish legislator has not ignored the codification movements that started and are still continuing today all over the world for the protection of personal data. The most extensive regulation made in this context is the Law on the Protection of Personal Data (LPPD, Numbered 6698), which regulates mainly personal data. In addition to this, in the new Turkish Penal Code Numbered 5237, which entered into force before LPPD, three types of offenses regarding specifically personal data were regulated. The offence of Illegally Obtaining or Giving Data, that constitutes the subject of our study, is among these three crimes. In our study, first of all, important concepts related to personal data are mentioned in order to better analyze the type of crime that is subject of our thesis, and then this crime is tried to be examined in the context of opinions in the doctrine and judicial decisions. Technology, Personal Data, Offence of Illegally Obtaining or Giving Data
Keywords: Hukuk; Kamu hukuku; Kişisel Veriler; Law; Offence of Illegally Obtaining or Giving Data; Public law; Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu Personal Data