Dart atıcılarında içsel konuşmanın kalp atım hızı, dingin göz süresi ve atış performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi - Kukul, Yiğit Yekta (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmanın amacı stratejik içsel konuşmaların kalp atım hızı, dingin göz süresi ve atış performansı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada üç gruplu randomize kontrollü deney deseni kullanılmıştır. Araştırmaya toplamda 18 katılımcı dahil olmuştur. Katılımcılar üç içsel konuşma grubuna randomize şekilde atanmıştır. Gruplar kontrol, motivasyonel ve eğitsel içsel konuşma grubu olarak isimlendirilmiştir. Araştırma dahilinde iki dart atış görevi mevcuttur. Katılımcıların kardiyovasküler, göz ve performans ölçümleri birinci ve ikinci görevleri sırasında kaydedilmiştir. Kişisel bilgi formu ve manipülasyon kontrol formu tüm katılımcılara uygulanmıştır. Kardiyovasküler veriler, Polar H10 kalp atım hızı sensörü; dingin göz süresi verileri Pupil Lab göz takip sistemi ile ölçülmüştür. Verilerin çözümlenmesinde parametrik olamayan kovaryans analizi (Quade'nin Metodu) kullanılmıştır. Bulgular: Kontrol, motivasyonel ve eğitsel içsel konuşma gruplarına atanan katılımcıların kalp atım hızı, dingin göz süresi ve dart atma performans puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p > 0,05). Sonuç: Başlangıç seviyesi dart atıcılarında stratejik içsel konuşmaların kalp atım hızını, dingin göz süresini ve dart atışı performans puanını etkilemediği bu araştırma sonucunda söylenebilir.

Objective: The objective of this study is to analyze the effects of strategic self talk on heart rate, quiet eye duration and dart throwing performance score in novice dart players. Material and Methods: A three grup, randomised controlled experimental desing was used in this study. A total of eighteen novice dart players participated to this study. Participants were randomly assinged to one of three self talk grups. The groups were named as control, motivational and instractional. This study included two dart throwing task. Cardiovascular, gaze and performance measures of participants were recorded during the first and final task. Personal information form, Manipulation check form were administered to participants. The cardiovascular datas were measured using a Polar H10 heart rate sensor; and the quiet eye durations were measured using a Pupil Lab eye tracker. Data were analyzed by using Analysis of Non Parametric Covariance (Quade's Metod). Results: There were not a significant difference heart rate, quiet eye duration and dart throwing performance score averages of participants who were assigned to control, motivational and instructional self talk groups (p > 0,05). Conclusion: It can be concluded that strategic self talk has no effect novice dart players' heart rate, quiet eye duration and dart throwing performance score.
Keywords: dart; dart Self talk; dingin göz; heart rate; İçsel konuşma; kalp atım hızı; Öğrenim ve öğretim; quiet eye; Spor; Sports; Study and teaching