Sağlık kurumlarında hemşirelerin örgütsel adalet algıları ve örgütsel adaletin iş motivasyonuna etkisi; özel hastaneler alan araştırması - Akman, Fatih (My University, 2017)
Araştırma sağlık çalışanlarının örgütsel adalet algılarının iş motivasyonuna etkisini incelemek için yapılmıştır. Bu bağlamda sağlık kurumlarına kurumsal amaçlarına ulaşmada destekleyici bazı öneriler sunulması planlanmaktadır.Araştırma İstanbul’da faaliyet gösteren özel hastanelerde yapılmıştır. Söz konusu hastanelere ait liste İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün resmi internet sayfasından alınmıştır. 2015 ve 2016 yılı içinde ve araştırmanın yapıldığı dönemde herhangi bir nedenden dolayı faaliyetini durdurmuş olanlar araştırma kapsamı dışında tutulmuştur. Ayrıca; araştırmada ölçek uygulanırken herhangi bir nedenden izinli, hasta ya da hastanede bulunmayan çalışanlar kapsam dışında yer almıştır. Araştırmadaki hastanelerin seçiminde mali ve zaman kısıtından dolayı örnekleme yoluna gidilmiş, örnekleme yöntemi olarak tabakalı örnekleme kullanılmıştır. Örnekleme dahil edilen hastaneler Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş olan özel hastane sınıflaması (A, B ve C olmak üzere) baz alınarak seçilmiştir. Araştırma her sınıftan 150’şer hemşire olmak üzere 450 hemşire ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma kapsamında örgütsel adalet ile iş motivasyonu arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=,000 : r=0,304 ). Hastanelerde farklı uzmanlık alanlarının bulunması adaletsizliğe neden olabilecek (çalışan sayısı, malzeme, iş yükü gibi) farklılıklara gidilmesi çalışan motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda yöneticiler çalışan motivasyonunu yüksek tutmak için adil olacak şekilde iş ücretlerini gözden geçirmelidir.

The research was conducted to investigate the effect of health workers’ organizational justice perception to business motivation. In this context, it was planned that some supportive suggestions were offered in reaching organizational goals for health organizations. The research was conducted in private hospitals operating in İstanbul. The list belonging to relevant hospital was obtained from İstanbul Province Health Administration’s official internet page. Those which stopped the activity due to any reason was excluded from the research. Also, the workers which were permitted, ill or absent in the hospital excluded from the research. It was applicated stratified sampling becasuse of fiscal and time restriction. The hospitals included in the research were selected according to the classification (as A, B and C) composed by The Health Ministry. The research was completed with 450 nurses per 150 nurses for each stratified..It was detected there was a relationship between organizational justice perception and business motivation at low level in the scope of the research (p=,000 : r=0,304 ). Being different specialties in hospitals could cause to any injustice affecting worker’s motivation negatively. At the same time, managers should review the wages to hold the motivation highly for justice.
Keywords: business motivation; iş motivasyonu; örgütsel adalet; özel hastane : organizational justice perception; private hospital; Sağlık hizmetleri; Türkiye; Yönetim