Hintergrunde der markenpiraterie und gegenstrategien für hersteller-ergebnisse einer empirischen analyse in der textilindustie - Artun, Emre (My University, 2003)
Markalar üreticiler ve tüketiciler için önemli fonksiyonları yerine getirirler. Bu nedenle her güçlü markanın bir değeri vardır ve bu değer şirket değerinin önemli bir bölümünü teşkil eder. Bu nedenle güçlü markaların yönetimi firmalar açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Ancak sahte markaların varlığı, markalar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Ne var ki bugüne kadarki korunma stratejileri sahte markaların arz yönüne odaklanmış ve uygulamada marka korsanlığının önüne geçilmesinde etkin olamamıştırlar. Bundan dolayı bu tezde olayın talep yönüne ve bilinçli sahte marka tüketimine odaklanılmış ve deneysel araştırmamız sonucunda şirketler için önemli olabilecek aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır: Tüketicileri korsan ve orjinal ürünler arasındaki kalite farkı hakkında bilgilendirmek suretiyle sahte mallara olan talep azaltılabilir. Korsan ve orijinal ürünler arasındaki kalite farkının artışı, her koşulda tüketicilerin sahte ürünlere ödemek istediği bedeli düşürmez. Korsan markaların sadece sosyal çevre ile iletişim fonksiyonunu yerine getirmesi dahi orijinal markalar için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Marka bağımlılığı yaratmak için şirketlerin, markaları ile müşterileri arasında güçlü bir ilişki kurmaları gerekmektedir. Marken erfüllen für Hersteller und Konsumenten wichtige Funktionen. Deshalb hat jede starke Marke einen Wert, der einen großen Teil des Unternehmenswertes bildet. In diesem Sinne ist die Pflege von starken Marken zu einem strategischen Erfolgsfaktor von Unternehmen geworden. Markenpiraterie tritt jedoch als eine große Bedrohung für den Markenmanagementprozess von Unternehmen auf. Die bisherigen Maßnahmen haben sich mehr um die Angebotsseite der gefälschten Produkte gekümmert. Deshalb haben wir mit der vorliegenden Arbeit auf die Nachfragerseite konzentriert. Als Resultat unserer empirischen Forschung erscheinen folgende Punkte als wichtig für Unternehmen: Informierung die Konsumenten über den Qualitätsunterschied zwischen einem Original und einem Imitat kann die Kaufabsicht für gefälschte Produkte verringern. Steigende Qualitätsunterschiede zwischen einem Original und einem Imitat führt nicht unbedingt zu sinkenden Kaufpreisen der Imitate. Pirateriemarken können die Kommunikationsfunktion der Marke mit der Umwelt erfüllen, welches ausreichend ist, um eine große Gefahr für Originalmarken zu bilden. Um die Loyalität zur Marke zu erhöhen, sollen Unternehmen eine starke Beziehung zwischen der Marke und den Konsumenten aufbauen.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi