Balanced scorecard yönteminin entelektüel sermayeyi ölçmedeki etkinliği ve etkinliğini belirleyen faktörlerin incelenmesi - Akyüz, Evren Şenkal (My University, 2006)
Teknolojik gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkan Bilgi Ekonomisinde maddi varlıklar kadar, işletmelerin sahip olduğu maddi olmayan varlıklar da önem kazanmıştır. İşletmelerde tatmin olmuş ve sadık müşteriler, çalışanların sahip olduğu bilgi, deneyim ve yaratıcılık yetenekleri, işletmeyi rakiplerinden ayıran bilgi ve bu bilginin depolandığı veritabanları gibi maddi olmayan varlıkların toplamı entelektüel sermaye olarak adlandırılmaktadır. Geleneksel ekonomide kullanılan finansal tablolar maddi varlıkların performansını göstermekte yeterliyken, entelektüel sermaye unsurlarını ve bunların işletme performansına olan etkilerini göstermede yetersiz kalmaktadırlar. Finansal tabloların bu yöndeki eksikliğini giderebilmek adına son yıllarda geliştirilen yöntemlerden biri de Balanced Scorecard Yöntemidir. Bu çalışmanın amacı Balanced Scorecard yönteminin entelektüel sermayeyi ölçmedeki etkinliğini ve etkinliğini belirleyen faktörleri incelemektir. Bu amaçtan hareketle yöntemi uygulayan işletmelerle temasa geçilerek inceleme için gerekli sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde Balanced Scorecard Yönteminin bir entelektüel sermaye ölçüm aracı olmaktan çok geleneksel ekonomide kullanılan verilerle birlikte entelektüel sermaye unsurlarını da içeren bir performans değerlendirme aracı olduğu sonucuna varılmıştır. EFFECTIVENESS OF BALANCED SCORECARD METHOD IN THE MEASUREMENT OF INTELLECTUAL CAPITAL AND EVALUATION OF THE FACTORS THAT DETERMINES ITS EFFECTIVENESS

ABSRACT The invisible assets of the companies became considerable as the visible assets in Knowledge Economy that occured by technological developments. The invisible assets as; the satisfied and devoted customers, the knowledge, experience and the creativeness of the employees, the knowledge that differes the company from other companies and the databases that contain this knowledge are named as intellectual capital. The financial tables that are used in traditional economy are effectual for to measure the visible assets performance but they are inefficient for to measure the intellectual capital components and their effects to the performance of the company. The Balanced Scorecard is one of the system that developed for to eliminate the deficiency of financial tables. The aim of this study is to analyse the effectiveness of balanced scorecard system in the measurement of intellectual capital and the factors that determines its effectiveness. For to get the conclusions of the study, interviewed with the companies that applies the Balanced Scorecard. After evaluation of the findings Balanced Scorecard system can be used instead of capital measuring system, it can be used as performance evaluation tool, which contain the capital components with the datas of traditional economy.
Keywords: İşletme Sermayesi; Kamu Yönetimi_İnsan Kaynakları