Çevrimiçi sinema : MUBİ - Öter, Elif Ebrar (My University, 2023)
MUBI, arthouse filmlerle sınırlandırılmış içerikleri ve sinema alanında uzmanlaşmış küratörlerinin hazırladığı film seçkileriyle, kullanıcılarına nitelikli bir film izleme deneyimi vadeden çevrimiçi sinemadır. Bu çalışma, MUBI’nin, kürasyon tavsiye modeli tercihiyle, elitizmi bir pazarlama stratejisi olarak kullanıp kullanmadığı sorusundan yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde neoliberal kapitalizmin kültür, sanat ve medya alanındaki dönüştürücü etkisine odaklanılmıştır. Bu bağlamda öncelikle neoliberalizmin ekonomik temelleri ve yeni orta sınıfın ortaya çıkışı ele alınmış daha sonra ise kültür ve sanat kurumları ile medya endüstrilerinin neoliberal dönüşümü aktarılmıştır. İkinci bölüm, MUBI’nin detaylı analizini içermektedir. Platformun, kuruluş hikayesi, kürasyon tavsiye modeli, reklam stratejileri, iş birlikleri ve sosyal medya hesaplarından yola çıkılarak pazarlama stratejisi ele alınmıştır. Üçüncü bölüm ise MUBI kullanıcılarıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucu elde edilen bulguların analizine ayrılmıştır. Görüşmelerde nitel yöntem kullanılmıştır. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

MUBI is an online cinema that promises its users a quality movie watching experience with its content limited to arthouse films and film selections prepared by curators specialized in the field of cinema. This study is based on the question of whether MUBI uses elitism as a marketing strategy through its choice of curation recommendation model. The first part of the study focuses on the transformative effects of neoliberal capitalism on culture, art and media. In this context, the economic foundations of neoliberalism and the emergence of the new middle class are discussed, followed by the neoliberal transformation of cultural and art institutions and media industries. The second section includes a detailed analysis of MUBI. The platform's marketing strategy is discussed based on its founding story, curation recommendation model, advertising strategies, collaborations and social media accounts. The third part is devoted to the analysis of the findings from the interviews conducted with MUBI users. Qualitative method was used in the interviews. Semi-structured interviews were conducted with the participants.
Keywords: art; beğeni; cultural consumption; curation; elitism; elitizm MUBI; kültürel tüketim; kürasyon; media; medya; Motion pictures; MUBI; neoliberalism; neoliberalizm; new middle class; sanat; Sinema; taste; yeni orta sınıf