Çeviri Eğitiminde Alternatif Ölçme Değerlendirme Araçları: E-Portfolyo ve Yapılandırılmış Grid - ASLAN, ERDİNÇ (My University, 2021)
Çeviri eğitiminde ölçme ve değerlendirme konusu çeviri alanının üzerinde en az incele- me yapılmış ve sıkıntılı konularından biridir.Bunun çeşitli nedenleri vardır. Çeviri alanının kendi bilimsel sınırlarını yeni belirliyor olması ve çeviri alanında çalışan uzmanların çoğu- nun yabancı dil öğretimi ve filoloji alanında çalışan uzmanlardan oluşması ve çeviri ala- nındaki çalışmalara bu çerçevede yaklaşmaları, bu alanda deneysel çalışmaların oldukça az olması ve özellikle yeni ölçme değerlendirme tekniklerinin çeviri eğitiminde hangi ko- nularda ne kadar etkili olduklarının yeteri kadar bilinmemesi gibi nedenleri öncelikli ola- rak sayabiliriz. Bunun yanında çeviri eğitimi alanında çalışan uzmanların alternatif ölçme değerlendirme tekniklerine giderek daha fazla ilgi duydukları ve bu alandaki çalışmaların giderek artmaya başladığı gözlemlenmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarından e-portfolyo (İnternet tabanlı öğrenci ürün dosyası) ve yapılandırılmış grid ele alınmakta ve bu araçlarla yapılmış örnek çalışmalara değinile- rek bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Böylelikle alternatif ölçme değerlendirme araçlarının çeviri eğitimindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde geleneksel test teknikleri ile alternatif test teknikleri hakkında bilgi verilmekte ve bunlar arasındaki farklar ortaya konulmaya çalışılmaktadır. İkinci bölümde ise e-port- folyo üzerinden durulmakta ve bu araçların çeviri eğitiminde kullanımına yönelik değer- lendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca alanyazından seçilen örneklerle bilgiler somutlaştırıl- maya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise yapılandırılmış grid test tekniği ele alınmakta ve bu tekniğin çeviri eğitiminde bir ölçme değerlendirme aracı olarak kullanımına yönelik bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca çeviri eğitiminde çeviri kuramları konusu temel alınarak örnek bir yapılandırılmış grid test çalışması sunulmakta ve değerlendirmesi yapılmaktadır. Yapılan örnek çalışmalardan alternatif ölçme değerlendirme araçlarından e-portfolyo ve yapılandırılmış grid test tekniğinin çeviri eğitiminde etkili ve başarılı bir şekilde kullanıla- bileceği görülmektedir.
Keywords: çeviri eğitimi; alternatif ölçme ve değerlendirme araçları; e-port- folyo; yapılandırılmış grid