Electrodiagnostic Studies in Neurologically Asymptomatic Patients with Vitamin B12 Deficiency - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Çalışmamızın amacı vitamin B12 eksikliği olan nörolojik açıdan asemptomatik hastalarda elektrofizyolojik parametrelerin incelenmesi, sonuçların kontrol grubu ile karşılaştırılması ve vitamin B12 düzeyleri ile kayıtlanan sonuçlar arasındaki korelasyonun araştırılmasıdır. Metod: Vitamin B12 eksikliği olan asemptomatik ve tedavi edilmemiş hastalar prospektif olarak sinir ileti çalışmaları, görsel uyarılmış potansiyeller (VEP), medial ve tibial somatosensoriel uyarılmış potansiyeller (SEP) ve motor uyarılmış potansiyeller (MEP) tetkikleri ile incelenmiştir. Sinir ileti çalışmaları, VEP, SEP ve MEP'leri etkileyebilecek hastalığı olanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması 37.65±13.08 olan 27 hasta (22 kadın, 5 erkek) ile 21 sağlıklı gönüllü incelenmiştir. Ortalama vitamin B12 düzeyi hasta grubunda 127±35.6 pg/ml)(N: 200- 900pg/ml), kontrol grubunda 301±67pg/ml idi. Hasta ve kontrol grupları arasında sinir ileti çalışmaları, median SEP, tibial SEP, VEP ve MEP parametreleri açısından anlamlı istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05). Vitamin B12 düzeyleri ile median SEP, tibial SEP, VEP ve MEP parametreleri arasında korelasyon bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma vitamin B12 eksikliği olan nörolojik açıdan asemptomatik hastaları sinir ileti çalışmaları, VEP, SEP ve MEP tetkikleriyle inceleyen ilk çalışmadır. Eğer tanı erken konulursa vitamin B12 eksikliği olan asemptomatik hastalarda elektrofizyolojik çalışmalar normal olabilmektedir.

Objectives: The aim of our study was to investigate the electrophysiologic parameters in neurologically asymptomatic patients with vitamin B12 deficiency, and to compare the results with the control group and also to investigate a correlation between vitamin B12 levels and the recorded parameters. Methods: Asymptomatic and untreated patients with vitamin B12 deficiency were examined by nerve conduction studies, visual evoked potentials (VEPs), medial and tibial somatosensory evoked potentials (SEPs), and motor evoked potentials (MEPs), prospectively. Patients who have any other disease that can effect nerve conduction studies, VEPs, SEPs, and MEPs were excluded. Results: Twenty-seven patients ( 22 women, 5 men) with a mean age of 37.65±13.08 and 21 healthy subjects were examined. The mean vitamin B12 level was 127±35.6 (N: 200-900) in the patient group and 301±67 in the control group. There was not a statistically significant difference between the patient and control groups according to nerve conduction studies, median SEP, tibial SEP, VEP, and MEP studies (p>0.05). There was no correlation between vitamin B12 levels and median SEP, tibial SEP, VEP, and MEP parameters (p>0.05). Conclusion: To our knowledge, this is the first study that has investigated neurologically asymptomatic patients with B12 deficiency by nerve conduction studies, VEPs, SEPs, and MEPs. The electrophysiological findings may be normal in asymptomatic patients with vitamin B12 deficiency if the diagnosis is made early.
Vitamin B12 Eksikliği Olan Nörolojik Açıdan Asemptomatik Hastalarda Elektrodiagnostik Çalışmalar
Keywords: Nörolojik Bilimler